Direktlänk till inlägg 2 december 2009
Nu har jag testat marcipanreceptet från ica-foldern anno 1961.
Ni får här receptet i repris:
MARSIPANKONFEKT:
1½ dl vatten
50g margarin eller smör
1½ dl mjöl
300 g mandel
700g florsocker
karamellfärg
Koka upp vattnet och matfett. Vispa i mjölet och låt massan koka tills den släpper pannan. Låt utdrygningen kallna. Blanda i den skållade och malda mandeln. Sikta florsockret och arbeta in det efter hand.
Av marsipanen formar man sedan konfekt av olika slag, t.ex julskina av skär och vit marsipan samt potatisar i form av kulor som rullas i kakao. Dekorera en del av konfekten med nötter och bär eller doppa den i smält choklad.
************
Och jag måste säga att jag är absolut superöverraskad av resultatet.
Här gott folk ser ni 1 kg äkta hemmagjord marcipan, att det var såå enkelt att få fram förstklassig ÄKTA marcipan, med en koncistens som är PERFEKT för modellering?
Jag var lite stressad när jag gjorde den ock lät inte utdrygningen kallna riktigt. Det bidrog säkert till att det underlättade att få in all florsocker, men det var först nu på morgonen jag kunde få en uppfattning om konsistens och smak. Och den är supergod ärligt talat. Bättre kall idag än igår. Men det innebär altså att marcipan inte behöver vara så hutlöst dyr framöver, jag kommer då rakt inte att köpa färdigt packeterat i affären längre, när det är så här enkelt och billigt att göra egen marcipan, helt utan aprikoskärnor eller annat utdrygande utöver första grunddegen som görs i kastrull, och att få konsistensten så lättarbetad som den är. Kan det vara så att den garanterade färskheten gör sitt? Jag har aldrig funderat över hur gamla köpe-marcipanrullar skulle kunna tänkas vara men den här är ju liksom gjord igår, det vet jag. Jag malde mandeln helt fint, vill man ha lite mer anthon-berg-feeling, skall den nog malas lite grövre än jag har gjort, men å andra sidan, skall man göra grisar och konfekt så är finmalt absolut lättast att arbeta med.
Skall väl säga att jag är lite marcipannördig och köpemässigt absolut föredrar dansk marcipan, istället för svenska billigare sorter, både sett ur smak och konsistens, men det här receptet ger absolut förstklassig marcipan om jag får säga det själv.
För alla marcipangrisar där ute, (dvs, sådana som jag själv!) kan jag bara rekommendera att testa att göra den själv!
Jag hade turen att hitta mandel på 500 gr påse till ett överkomligt pris (tror de tog 39,90 på hajen, en ica-butik i varberg) men har ni inga storpåsar (mandel är dyrt när man skall ha mycket) så kolla om inte du kan hitta en arabisk affär i din närhet, absolut ett gott tips, då de oftast inte bara har ett stort sortiment storförpackningar och stort utbud, utan dessutom har ett helt annat prisläge på nötter och mandlar överhuvudtaget i deras affärer. Om du inte varit där innan så ta en kik på deras kryddor och thé-er också, istället för att köpa sådant dyrt på postorder eller i hälsokostaffärer mm. De arabiska matvaruaffärerna är absolut ofta en upplevelse att besöka för alla sinnen!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 |
23 | 24 |
25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|