Direktlänk till inlägg 16 mars 2010

Symönster i originalkuvärt från 1949, från kooperativa förbundet, Allers

Av Gitte - 16 mars 2010 11:36

Det här är också något som jag personligen betraktar som en klenod. Ett folklivshistoriskt intressant objekt. Inte bara för att det är ett vackert klänningsmönster från 40-talet i nyskick, då det legat i sitt originalkuvärt sedan det var nytt. Utan för de detaljer som jag hittar på.


Se här: Ett klänningsmönster. I storlek 40 och 46. Jag antar att man i mellanstorlekarna kan sy in modellen som det passar för at även få olika storlekar till stånd?

  

En mycket vacker och tidsenlig modell.

  

Mönsterarken och instruktionen är intakt. Ej tidigare använt mönster.

Datering då mönstret härstammar ifrån: 

  

Och något som för mig direkt till folkhemstankar, kuvärtet som det ligger i. Kika nederst under adressfält:

  

Allers måste altså vid tiden tillhört Kooperativa förbundet? Och vi-mönster har jag ju sett massor från sjuttiotalet, ingick även det i Allers måntro?

Tror jag måste ställa frågan vidare till en man som kan Kooperativets historia, får jag svar på detta så lovar jag återkomma med det!


1949 befann sig förstås sverige i ett efterkrigs- och uppbyggnadsskede, och folkhemsuppbyggnaden gav sig många uttryck. Kooperativet var en viktig bricka i det här och man samlade många produktionsenheter och varumärken under sitt ägande. Sånt där är så spännande så jag nästan ryser. Inte tusan tänker jag kooperativ när jag ser varken Allers eller Vi-mönster i vanliga fall. Fast när jag tänker efter så har nog alla vi-mönster från sjuttiotalet kooperativets logga på? Fast jag har aldrig tänkt på det såhär.

 
ANNONS
 
erry

erry

16 mars 2010 21:00

Hej!

Fick ditt paket idag. Det var hur spännande som helst att skala av lager för lager och se alla härliga mönster som uppenbarade sig. Tusen tack, jag är jättenöjd!!!! :)

http://gallerry.blogg.se

 
Gitte

Gitte

16 mars 2010 21:03

Härligt Erry! Som du ser fick du med ngn variant som inte finns på bild, varav en som inte är till salu alls, en egen favorit. Hoppas du tycker om den! =)! Jag blev såå glad för din tavla!

http://www.bortbytingen.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Karin

17 mars 2010 22:54

Hej!
Nej, Allers tillhörde inte kooperativa förbundet. Men förutom Allers förlags egna tidningar tryckte de även åt externa företag. Så i det här fallet är det nog så att Allers bara tryckt åt Vi-mönster. Tidningen Allers familjejournal gjorde en massa egna mönster också och det produceras fortfarande ett och annat mönster för tidningen Allers räkning, men det är en annan historia.

 
Ingen bild

Gitte

19 mars 2010 10:47

Tack Karin! Letade förgäves efter information om att allers hade tillhört KF, då förstår jag kopplingen. Ibland strandar jag i sådana detaljer, tack och lov! (man lär sig ofta något nytt). Skall försöka se om jag har det aktuella allersnumret, måste varit ett novembernummer 1949, då det är poststämplat den 1 december 1949?

 
Gitte

Gitte

19 mars 2010 22:40

Sorry, jag får inte ihop att det är allers som tryckt åt vi-mönster.
Allers har inte tillhört kooperationen, så långt är jag med.
Mönstret är märkt Allers.
Kuväret vi-mönster och kooperationen.
Kan det innebära att vimönster/kf hanterat beställningarna åt allers på något sätt?

http://www.bortbytingen.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gitte - Lördag 23 feb 16:56

  NI som hängde i min blogg "förr" dvs, när den var aktiv minns säkert att jag har ett stort antal vintage nibs eller stålspetsar till pennskaft från en gammal bokhandel som skulle byta ägare efter generationer i samma familj. De nya ägarna visade t...

Av Gitte - Fredag 22 feb 10:45

  Jag fick nyligen in ett litet ljuvligt parti knappar från en nerlagd gammal manufaktur i Dalarna. En hel del jättefina och ganska mycket färgglada bruksknappar. Men sen var det en stor del svarta och vita och grå och bruna knappar. Oftast har jag ...

Av Gitte - 5 juni 2018 12:29


  Den här sommaren fortsätter att vara galen. Fortsätter och fortsätter, ungefär som regnet förra året. Då var det tvärtom, det blev liksom aldrig sommar innan det var höst. Det blir så himla spännande att se fortsättningen men det är också lite l...

Av Gitte - 3 juni 2018 12:22


  VILKEN SOMMAR?? Asså, juni har knappt börjat och vi har haft mer än en månads högskommarvärme och det blir bara mer och mer och mer av varan. Det är inte väder för att sitta inne eller skriva blogginlägg men jag försöker ändå få jobbat undan änd...

Av Gitte - 29 maj 2018 16:27


  Jag borde verkligen jubla över årets sommarväder hittills. Kan vi ha sådan tur att det står sig hela sommaren och att den blir lång? Det är inte ens juni och redan nu ser det ut som om körsbären är på gång, så jag kan aldrig tänka mig att det sk...

Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6
7
8 9 10 11 12
13
14
15 16 17
18
19 20 21
22 23 24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2010 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Följ bloggen

Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Blogkeen
Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Bloglovin'

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se