Alla inlägg under maj 2018

Av Gitte - 13 maj 2018 22:30

                       


Jag hade egentligen kunnat fylla sidan med hur många bilder som helst, men gissar att även minibilderna i bloggen blir belastande för dig som kommer hit med mobilen? (Lägg gärna en kommentar om effekt när jag gör såhär, så jag vet om det funkar eller ej). 

Men den här helgen har gått i knapparnas tecken, nästan från början till start. Sambo och vår son åkte till Herning i Danmark för att titta på ishockey-VM, närmare bestämt matchen mellan Finland och Canada. För att hejja på hemmalaget förstås. (Vi är bägge från Finland), och de kom hem med väldigt väldigt väldigt gott humör. Sambon var full av berättalust. 
-Vad har du gjort då? Frågade han när han var klar med att berätta om deras äventyr och alla de mött och matchens höjdpunkter. I vanliga fall hade jag nog bokat in något socialt eller någon fika med tjejjerna eller nått (host, Läs: en kväll på krogen; det låter bara bättre med fika), men den här gången hade jag inte många saker på min agenda. 
Jag skulle hinna se senaste avsnittet av svenska Ex on the beach (ja, skratta på, det tittar jag mer än gärna på. Hyperintressant för en beteendevetare som jag... hur man skapar intriger och löser dem i en avskalad isolerad miljö). Sen förstås senaste avsnittet av Handmaids tale. Alltså... den serien. Den gör verkligen ont i hela själen. Den har fångat mig fullständigt. 
Sen hade jag tänkt städa en stund utöver att hålla på med knappar då och att uppdatera min traderabutik. Men knapparna tog typ ALL min tid och intresse. Tror knappt jag hann äta emallan, gick ut med hunden emellanåt, sov några timmar, reste på mig lite då och då för att inte fastna där jag krökte rygg. Och annars var det bara jag och min hund (som är en belgisk vallhund. En Laekenois om någon blev nyfiken på det). 


Kontentan var att jag inte hade ett skvatt spännande att svara på sambons fråga, eftersom han inte direkt intresserad sig för de gröna som snart tar slut och som jag måste se om jag har fler på lager, eller de gula som är tvärslut och hur väl de röda matchar ihop där de ligger i en låda tillsammans och sen förstås alla tusen tankar som fladdrat förbi i takt till Spotify. Och jag måste säga att det var urskönt. Helt tyst. Inte en rörelse. Bara jag och hunden. Man måste nog få ha sådana tillfällen ibland där man bara är ensam med sin egen hjärna. 


Men, nu börjar det i varje fall att märkas i min Traderabutik att nya knappar kommer upp, där har jag nicket Bortbytingen@ om du kommit hit som ny. Kika gärna in och se om du hittar en knapp eller två som skulle passa ditt pågående stickprojekt! 

ANNONS
Av Gitte - 10 maj 2018 14:13

 

"Har du helt slutat med tapeter?" Frågan kom i pm på facebook. Nej, det har jag inte gjort, däremot har jag varit dålig på att både göra reklam, synas på nätet och att marknadsföra det som finns. Lite tänker jag att intresset för retrotapeter kanske har svalnat något och mycket misstänker jag också att jag själv inte riktigt håller mig ajour med det som är "hett". Jag gillar ju de gamla folkhemsmotiven bäst. Jag älskar gamla medaljogtapeter exempelvis, och gärna i hopplösa färger som brunt och grönt. 

Den ovan går förvissa i guld, rött och blått. En spansk vinyltapet av det lite grövre slaget. Ger en fantastisk antikfeeling i verkligheten, något som är svårt att få fram på bild. Eller åtminstone; något JAG har svårt att få fram på bild.  

Den har jag i ännu en färgställning. Även den på vit botten, i lejongult och brun-orangbruna toner. Fantastiskt vackra om jag får säga det själv. 
 

Det finns några varianter till som jag aldrig visat på bloggen och dem ser du HÄR. En del rullar finns det bara en rulle av och av andra fler, den statusen varierar. 
Pr rulle tar jag i allmänhet 300-350 pr rulle plus frakt, men vid köp av tre rullar eller mer ingår frakt och vid köp av många lämnar jag ett schysste paketpris inkl frakt. Just nu känns det viktigare att de hittar hem än att jag gör massa deg på dem som är kvar. Vem vet, kanske en vacker dag att jag satsar på tapeter igen. Det är med tapeter som med knappar för mig, jag är lite av en människa i cykler. I vissa perioder gäller bara knappar, i andra gäller bara tapeter och i helt andra perioder är det något HELT annat som upptar mitt intresse. Just idag har jag en ide som låter för rolig för att inte sjösätta... vi får se hur det blir med det. 


Ps, jag kan tänka mig att lägga min hjärna på auktion, så du som behöver en extra idespruta kan bara lägga ett bud. Den är billig. Själv vill jag helst ha en som står still och är pålitlig som klockan. Mina ideer blir inte alltid omsatta i verkligheten av det skälet, jag står still för korta stunder i taget, det kommer nya hela tiden. 

ANNONS
Av Gitte - 9 maj 2018 13:09

 

De senaste dagarna har det gått en gammal repris av dokusåpan "storsäljarna" ett Ullareds-program, och det var ju en liten chock att sitta framför tvn och se sig själv fladdra förbi. Men det var en FASANSFULLT givande dag så det var samtidigt ett roligt minne. Men det påminde mig också om att det egentligen är väldigt länge sedan jag gjorde det jag egentligen är bra på och det jag då tyckte var himla roligt, något jag helst ville hålla på med dygnet runt. Gamla knappar från nedlaggda lager. 
Har ju petat och pillat några dagar, snart märks det i min traderabutik. Men framförallt skall jag peta på lite textinnehåll för jag ser ju själv när jag kikar hur illa det ser ut egentligen... jag har varit lite för snål med ord i mina annonser och DET ska det bli bättring på framöver. 

Nu ska jag sluta tänka på att göra något annat istället och faktiskt göra det jag KAN. En sak har varit lite rolig senaste tiden och det är att jag noterar att en del kunder faktiskt är gamla återkommande, några av er jag tappade bort under åren i brist på butiksuppdatering och studier. Bot och bättring kommer, jag hoppas vi ses i mailkorgen endera dan! 

Av Gitte - 5 maj 2018 10:55


Jag skojjar lite i rubriken. Det dryper i själva verket av självironi. Man kan säga att det är typ lite av en motsatskänsla som infinner sig i verkligheten så fort jag går in och tittar på arbetsförmedlingens platsbank, vilket jag gör några gånger i veckan. Hoppet dör liksom aldrig att jag skall "hitta hem".


Men. Egentligen är det fasligt intressant det här med ämnet platsannonser och hur de lyckas att på så liten plats skapa så mycket osäkerhet hos en läsare. 


Jag menar. Jag har ett CV jag inte direkt behöver skämmas för. Jag har haft en del roliga jobb och uppdrag i mitt liv. Riktigt roliga och intressanta och utvecklande allra minst, alltid med ansvar för något, och jag har älskat att utföra varenda ett. Någon potentiell arbetsgivare har gett feedback på att CV't är för omfattande, och det är mer än ett jobb jag inte har fått för att jag anses vara för meriterad. Eftersom "du kommer med stor sannolikhet inte vara kvar och då är det inte "lönt" att satsa på personer som dig, eftersom rekrytering är en omfattande process som kostar pengar" och jag rekommenderas att vänta på en annan öppning lite högre upp i hierarkin. Just så fick jag INTE ett jobb förra sommaren, ett jobb som jag tyckte verkade hur kul som helst, och där jag med mina nordiska språkmeriter borde varit ett fynd man inte råkar på för ofta. Jag är ju för fanken femtio år med sådär en max femton år kvar på arbetsmarknaden. Hur mycket "karriär" tror man att jag tänker göra på den korta tiden liksom? De åren kommer ju springa iväg i ett huj, och jag lär inte bli yngre med tiden... 


Tro nu inte jag skriver det här för att göra mig märkvärdig, för det gör jag inte. Jag speglar min motsatskänsla jag upplever när jag läser platsannonser. Det förhåller sig nämligen precis tvärt emot. Det slutar alltid med att jag känner mig otillräcklig, saknar kompetens, inte förstår vad det står (asså, hallå, jag slutade plugga för några månader sedan, mina utbildningar är inte out-of-date och jag förstår fan inte begrepp man använder utan att googla), och inser att jag inte har den erfarenheten som behövs för att komma ifråga. Sen finns det förstås massa intressanta tjänster utlysta i storkommuner, men inte på distans, och en hel del företag i min egen stad vet jag att jag har gjort mig omöjlig på, genom min oförmåga att vara tyst på rätt ställe i sociala medier (jag skyller mig själv. Förmåga till självdistans är inte en av mina oförmågor). 

Det har därför liksom strandat i att jag sitter och läser platsannonser för mötesbokare, hundbajspåseannonssäljare, städjobb och personlig assistans. Och inte ens DEM kvalar jag för, så det blir inte av att jag söker dem heller. Att städa är ett högkvalificerat jobb enligt min mening och jag har inte den kompetensen som erfordras på ett personligt plan. Personlig assistans fungerar inte för personer som har ett behov av större personlig distans till andra rent fysiskt så det går bort. Jag är inte mycket för onödig kroppskontakt och speciellt inte med kroppsvätskor varken hos mig själv eller personer över 1 års ålder om det inte är någon som går på fyra ben. Hundbajspåseannonssäljare suger jag egentligen lite på OM jag skulle söka en dag när solen inte skiner. Egentligen gillar jag tanken ur miljöperspektiv och jag gillar verkligen deras tjänst. Har ni inte tjänsten i er egen kommun borde ni verkligen efterfråga det. Alla kommuner borde ha fria hundbajspåsedispenser här och där för allmänhetens trevnad, men inte minst för att minska utbudet av icke-biologiskt nedbrytbara bajspåsar i vår natur eller för förbränning av dem på våra soptippsanläggningar. (Jag behöver väl inte påtala att detta var en utvikning antar jag). 


Men ibland undrar jag verkligen om de som annonserar efter personal förstår hur deras "advanced fackterminologi" i en platsannons påverkar sökurvalet? Jag tänker att jag inte alls är särskilt obegåvad när det gäller vokabulär, eller att läsa mellan raderna, men jag känner mig obegåvad som individ när jag läser kraven i utlysta tjänster. INGET företag verkar vara intresserad av juniora anställda utan det som söks är senior och avancerad senior, minst 5 års arbetslivserfarenhet, tidigare referenser etc, etc, etc, etc, etc. Det här förstår jag inte heller riktigt om jag skall vara ärlig. Borde det inte vara en fördel med någon som växer med företaget och assimileras i deras egen kultur, produkt och framväxt?


Idag såg jag exempelvis en annons där man söker en SEM-specialist (Search engine marketing specialist) med utbildning på gymnasienivå, med vana att skapa strategier för digitala lösningar; som kan arbeta självständigt med målet att tillgodose  kundernas behov. Och givetvis efterfrågas längre tids arbetserfarenhet. Jag FÖRSTÅR ärligt talat inte alls hur de kraven går ihop? Så därför inser jag att jag inte fattar och hoppar vidare till annan annons som slutar med lika mycket pannkaka för att krav och behov och yrkesområde liksom knullar i min hjärna utan att komma i närheten av klimax. 


Just nu har jag en tid läst det jag kommer över om SEO (sökordsoptimering) och copytext. Under åttiotalet jobbade jag en period på en reklambyrå som gjorde postorderkataloger (det finns inte på mitt CV, det är hundra år sedan; jag var ung och väldigt dum som inte fortsatte på den vägen). På den tiden var det viktiga att beskriva varan så att kunden förstår vad den köper och varför den behöver den. Punkt. 


Idag verkar annonstext vara sökordsdropping. Du ska på liten yta få in x antal vokabulär som du kommit fram till genom sökordsplaneringsverktyg och sen skall du försöka vrida din text så du får in så många högrankade sökord som möjligt, för när GOOGLE gillar din text så är den bra. Vad du själv tycker om den eller hur kunder upplever den är mindre avgörande för en BRA annonstext, bara det låter någotsånär naturligt när du satt samman det (det gör det sällan, läs annonstexter i webbutiker så får du se...). För mig låter det inte riktigt klokt. I synnerhet som många webbplatser inte verkar validera eller visar sig innehålla brutna länkar; så oavsett hur bra man skriver en text så kommer det alltid finnas ett hinder för sökordsoptimering som ligger på ett helt annat plan. 


Nu blev det flera långa omständiga utvikningar. Det jag ville fram till var egentligen en frågeställning varför man vid textproduktion när man söker personal inte tänker på samma sätt när man författar en sökordsoptimerad annonstext för att svarsfrekvensen skall omfatta en lite större andel av den intressanta populationen arbetssökande. 


Någon gång borde ju DEN BÄSTA och MEST FRAMGÅNGSRIKA och DEN MED MEST ERFARENHET ta slut på lager... och vilka personlighetstyper är det som är övertygade om sin egen förträfflighet i alla lägen? Det är ju inte nödvändigtvis de mest humanistiska individerna eller de med bäst analytisk förmåga, de som har bästa förmågan att komma fram till kundernas behov etc; utan sannolikheten är ju ganska god att man får samma träffar som de flesta kvinnor borde lära sig att undvika i baren. De som skriker högst och mest och gillar sig själva bäst. Just den kategorin anställda skulle jag själv nog vilja undvika att anställda om jag var arbetsgivare. Av så många skäl.


Nåja, nu sätter jag stopp för mig själv innan jag hamnar i en ny ämnesdykning, för jag inser att det här inte alls är vad någon kom hit för att läsa om. Life is a bitch och det är långt till närmaste bal. Så jag tar på mig  lurarna och fortsätta inventera knappar efter att jag har tagit en sväng i solskenet. Det är trots allt ett underbart väder idag! 

Ps. Hoppas du gav Nina Simone några minuter av ditt liv. Har du inte upptäckt henne ännu är det dags. Hon är ståpäls personifierad. 

Av Gitte - 4 maj 2018 16:03

 

Jamen det är ju så länge sedan jag slutade blogga regelbundet att jag har massa saker jag inte lagt upp här. Bland annat har jag gallrat lite i min Heikkiläsamling och lagt upp en del klänningar i min traderabutik för en tid sedan. 
Den här är bara så fantastisk att örsnibbarna krullar sig. 
Den hittar du här. Storlek 34. Aldrig har ett bal på slottet varit så långt bort... Den är helt fantastiskt skuren! 

 

Och den här är också en personlig favoritmodell. Storlek 38. Älskar hur de har lekt med spets och dekor. Hittas HÄR

 

 


Sen förstås, en kul medaljongklänning. Very very very speciell. Finns HÄR
 

Som sagt, väldigt speciell. Och uttrycksfull. 

 

Sen är det denna som jag nog inte tycker är den mest intressanta designen eller modellen som de har åstadkommit, men en Heikkilä är en Heikkilä, och troligtvis är den finare i rätt sammanhang. Tyvärr saknar jag bältet, så den ligger ute till ett riktigt fyndpris för att vara en Heikkilä. Med bälte har jag sett den runt 60-70 Euro på finska sidor tidigare. Ur det perspektivet vågar jag nästan påstå att mina priser inte är särskilt höga om man tänker efter, trots att det kan tänkas så vid hastig anblick. 

   Av Gitte - 4 maj 2018 15:28

 

IDAG ska jag hålla på med knappar HELA DAGEN tänkte jag när jag gick upp. 
"jag ska bara"....
kolla mailen, 
kolla facebook, 
ta en macka och en kopp,
säga hejdå till sambon som ska till jobbet, 
kika en gång till på facebook,

ser ett inlägg om stilmönster och "jamen just det, såna har jag ju liggande" 

leta efter det jag har liggande

inte hitta det jag har liggande,

ta en kopp kaffe till medan jag kommer på var de ligger, 

uppröras över senaste nyheten om invandringspolitik, 

diskutera den en stund -tills jag inser att jag stångar huvudet i väggen IGEN, helt i onödan- 

planera vad jag ska göra när jag kommer igång med knappar, ska jag uppdatera sånt som är slut i butik eller fota nya varianter? 
.. och sen gick dagen till spillo igen. Det gör den så FORT jag ens ANDAS i min hjärna om att hålla på med knappar nu för tiden. 
Men nu så baske mig är det dags. Och dagen har faktiskt trots allt ganska många timmar kvar. 
De ovan hittar du här, och 
De nedan är jag inte ens säker på om de ligger ute ännu eller ej men det vet jag strax. 
 


Sen är det dessa: 
 

Skärpspännen, ca 3,5 x 5 cm i guldmetall från gammalt lager. 
1 st 10:- pp, 
10 st 75:-pp. 
Större antal lämnar jag mängdrabatt på då, så bara maila önskat antal till mig på bortbytingen@telia.com
Av Gitte - 2 maj 2018 11:56

 

Jag följer en hel del miljögrupper och även en miljövänlig städgrupp på fejjan. Inte för att jag gillar att städa. Det gör jag INTE helt utan att underdriva, men NÄR jag gör det så går jag all in. Mitt hem är snarare något som kan få mig åtalad för förargelseväckande beteende och som skulle kunna innebära vite för att någon miljöparagraf för nedskräpning slår in. Jag älskar gruppen "Family living - the true story" på Facebook för den är typ den enda som får mig att känna att "ok, såå jävla illa är det inte heller". Men ibland måste man, och då vill jag göra det med så liten påverkan som möjligt. 
Jag såg dialoger om Fulgentin på Retroforum 2010 första gången, och där satt jag idel öra och "Kikarbara"-de. Men jag hade en jävla dålig erfarenhet med mig... Ett trist minne när jag hade putsat fälgar och övrigt chrome på min dåvarande pojkväns jänkare inför 1a maj. Då kom hans kompis som jobbade på Chromeverket i Falkenberg och nästan skrek: 
-För helvete, använd inte autosol. Håll upp det i solen ska du få se varför. 
Så det gjorde jag. Och se på fan. Tusen tunna repor i ytan. Det var typ sista gången jag använde autosol eller putsade chrome. 
Sen dröjde det ändå ända till 2012 innan jag gjorde mitt första försök med Fulgentin. 
 
När detta sen hände var olyckan framme när mormor försökte multitaska och både passa barnbarn och putsa barnvagnschassi. 
Paniken som uppstår när man hittar en putsmedelstrasa i munnen på ett krypbarn, och lugnet som inträder när giftcentralen sagt sitt... 
 

Och här står jag fast. 
Är Fulgentin 100 & miljövänligt? Asså. Nej. Inte om vi skall vara petiga. Det innehåller vit petroleumbaserad mineralolja (aka vaselin) men slutsatsen blir ändå: "Produkten klassificeras som ej miljöfarlig.". I förhållande till vad andra produkter innehåller eller de skadeverkningar de har vid framställan blir det ändå himla svårt att hitta något som är mindre miljöskadligt. Och en annan sak är att det tillverkas i Sverige och är en så gott som helt och hållen svensk produkt. Det betyder naturligtvis att de vid produktion måste förhålla sig till vår miljölagstiftning och att utsläpp är kontrollerade. Prismässigt är det förmånligt och en flaska räcker mycket länge, (givetvis beroende på användningsgrad) och jag vet vid bruk att det går åt väldigt mycket mindre än man tror utan större andel spill. Det är dock lättflytande så häll försiktigt! Här gör jag bort mig gång på gång och glömmer det mellan bruken. 

En dag satt jag och kikade på deras facebooksida. Men altså. En produkt som jag TROR finns i de flesta retro-hem och under 200 gillare? Varför? Vi borde ju definitivt visa stöd och gilla och dela. Men där i den frustrationen så kom också tanken att jag kanske skulle ta in en låda och sprida vidare själv. Sagt och gjort, nu står det lite drygt en halv låda kvar, så behöver du en, är det bara att gå in på hemsidan. Finns det ingen återförsäljare nära dig så kan du kika på min traderabutik eller lägga en kommentar här nedan så löser vi det. Jag kommer inte sälja mig rik på Fulgentin på något sätt men om vi alla hjälps åt att få fotogenbaserade produkter med sulfater från butikshyllorna så gör vi en liten insats för kommande generationer i varje fall. Så tänker jag. 


En sak kommer jag aldrig våga påstå och det är att Fulgentin tar bort alla fläckar på Teak. Det beror säkert på var de ligger. Men jag har gjort ett litet försök. Nu några dagar senare är det fortfarande finare än det var när jag började och ytan har torkat in. Jag var noga med att torka bort allt "övermatning" dock. Jag har sett en del ha synpunkter på att ytan blir oljig men det har jag själv inte upplevt. Jag råkade övermata min trasa, gned in och gned lite överallt. Eftersom det innehåller fett så löser det smuts. Sen tog jag en ny trasa och torkade av överflödet (med tanke på övermatning) och sen polerade jag rent med en torr trasa igen. Övermatningen använde jag sedan på mer trä så det inte gick till spillo eller bara släpptes ut i något avlopp vid tvätt av trasor. 
 
Här var både en glasring och vit mjölkig fläck säkert av värme, under lacken (litet Teak glasunderlägg från Karl Holmberg, Götene). 
 
Ovanstående bricka är nr 2. Den mjölkiga fläcken under lacken finns kvar även om den ser bättre ut. Ringen kan forfarande anas men den är inte så uttalad som från början. Men ingen kan säga att den blev PERFEKT. Bara BÄTTRE. För mig räcker det fint. 

Gjorde ett extra litet test på en bil som stått ute i många många år. 
 

Att det blev den blev mest för att jag letade efter en chromedetalj och på min saab är det mesta i plast. Men sagt och gjort, det här såg ut att vara ett helt omöjligt uppdrag. 
Jag kladdade in runt handtaget. 
 
Sen torkade jag några gånger till och polerade av överflödet. (Ser ni snigeln på sidan som ville vara med på bild?)
     
Det tar inte rost men är det bara puts man vill åt så finns det en Fulgentin (finns inte hos mig) i flaskor avsedda för bil- och mc-bruk. Men jag har använt universalflaskan. Innehåller verkar inte särskilja sig egentligen. 

Sammantaget; En flaska Fulgentin borde finnas i varje hem. Stjäl den, köp den, få den, vad du vill, men ÄG den. Köp den var tusan du vill! Vi är flera i bloggosfären som säljer om den inte finns i handel nära dig. 
 

Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5
6
7
8
9 10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2018 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Följ bloggen

Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Blogkeen
Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Bloglovin'

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se