Direktlänk till inlägg 2 maj 2018

Vi borde prata om Fulgentin

Av Gitte - 2 maj 2018 11:56

 

Jag följer en hel del miljögrupper och även en miljövänlig städgrupp på fejjan. Inte för att jag gillar att städa. Det gör jag INTE helt utan att underdriva, men NÄR jag gör det så går jag all in. Mitt hem är snarare något som kan få mig åtalad för förargelseväckande beteende och som skulle kunna innebära vite för att någon miljöparagraf för nedskräpning slår in. Jag älskar gruppen "Family living - the true story" på Facebook för den är typ den enda som får mig att känna att "ok, såå jävla illa är det inte heller". Men ibland måste man, och då vill jag göra det med så liten påverkan som möjligt. 
Jag såg dialoger om Fulgentin på Retroforum 2010 första gången, och där satt jag idel öra och "Kikarbara"-de. Men jag hade en jävla dålig erfarenhet med mig... Ett trist minne när jag hade putsat fälgar och övrigt chrome på min dåvarande pojkväns jänkare inför 1a maj. Då kom hans kompis som jobbade på Chromeverket i Falkenberg och nästan skrek: 
-För helvete, använd inte autosol. Håll upp det i solen ska du få se varför. 
Så det gjorde jag. Och se på fan. Tusen tunna repor i ytan. Det var typ sista gången jag använde autosol eller putsade chrome. 
Sen dröjde det ändå ända till 2012 innan jag gjorde mitt första försök med Fulgentin. 
 
När detta sen hände var olyckan framme när mormor försökte multitaska och både passa barnbarn och putsa barnvagnschassi. 
Paniken som uppstår när man hittar en putsmedelstrasa i munnen på ett krypbarn, och lugnet som inträder när giftcentralen sagt sitt... 
 

Och här står jag fast. 
Är Fulgentin 100 & miljövänligt? Asså. Nej. Inte om vi skall vara petiga. Det innehåller vit petroleumbaserad mineralolja (aka vaselin) men slutsatsen blir ändå: "Produkten klassificeras som ej miljöfarlig.". I förhållande till vad andra produkter innehåller eller de skadeverkningar de har vid framställan blir det ändå himla svårt att hitta något som är mindre miljöskadligt. Och en annan sak är att det tillverkas i Sverige och är en så gott som helt och hållen svensk produkt. Det betyder naturligtvis att de vid produktion måste förhålla sig till vår miljölagstiftning och att utsläpp är kontrollerade. Prismässigt är det förmånligt och en flaska räcker mycket länge, (givetvis beroende på användningsgrad) och jag vet vid bruk att det går åt väldigt mycket mindre än man tror utan större andel spill. Det är dock lättflytande så häll försiktigt! Här gör jag bort mig gång på gång och glömmer det mellan bruken. 

En dag satt jag och kikade på deras facebooksida. Men altså. En produkt som jag TROR finns i de flesta retro-hem och under 200 gillare? Varför? Vi borde ju definitivt visa stöd och gilla och dela. Men där i den frustrationen så kom också tanken att jag kanske skulle ta in en låda och sprida vidare själv. Sagt och gjort, nu står det lite drygt en halv låda kvar, så behöver du en, är det bara att gå in på hemsidan. Finns det ingen återförsäljare nära dig så kan du kika på min traderabutik eller lägga en kommentar här nedan så löser vi det. Jag kommer inte sälja mig rik på Fulgentin på något sätt men om vi alla hjälps åt att få fotogenbaserade produkter med sulfater från butikshyllorna så gör vi en liten insats för kommande generationer i varje fall. Så tänker jag. 


En sak kommer jag aldrig våga påstå och det är att Fulgentin tar bort alla fläckar på Teak. Det beror säkert på var de ligger. Men jag har gjort ett litet försök. Nu några dagar senare är det fortfarande finare än det var när jag började och ytan har torkat in. Jag var noga med att torka bort allt "övermatning" dock. Jag har sett en del ha synpunkter på att ytan blir oljig men det har jag själv inte upplevt. Jag råkade övermata min trasa, gned in och gned lite överallt. Eftersom det innehåller fett så löser det smuts. Sen tog jag en ny trasa och torkade av överflödet (med tanke på övermatning) och sen polerade jag rent med en torr trasa igen. Övermatningen använde jag sedan på mer trä så det inte gick till spillo eller bara släpptes ut i något avlopp vid tvätt av trasor. 
 
Här var både en glasring och vit mjölkig fläck säkert av värme, under lacken (litet Teak glasunderlägg från Karl Holmberg, Götene). 
 
Ovanstående bricka är nr 2. Den mjölkiga fläcken under lacken finns kvar även om den ser bättre ut. Ringen kan forfarande anas men den är inte så uttalad som från början. Men ingen kan säga att den blev PERFEKT. Bara BÄTTRE. För mig räcker det fint. 

Gjorde ett extra litet test på en bil som stått ute i många många år. 
 

Att det blev den blev mest för att jag letade efter en chromedetalj och på min saab är det mesta i plast. Men sagt och gjort, det här såg ut att vara ett helt omöjligt uppdrag. 
Jag kladdade in runt handtaget. 
 
Sen torkade jag några gånger till och polerade av överflödet. (Ser ni snigeln på sidan som ville vara med på bild?)
     
Det tar inte rost men är det bara puts man vill åt så finns det en Fulgentin (finns inte hos mig) i flaskor avsedda för bil- och mc-bruk. Men jag har använt universalflaskan. Innehåller verkar inte särskilja sig egentligen. 

Sammantaget; En flaska Fulgentin borde finnas i varje hem. Stjäl den, köp den, få den, vad du vill, men ÄG den. Köp den var tusan du vill! Vi är flera i bloggosfären som säljer om den inte finns i handel nära dig. 
 

 
 
Mike

Mike

2 maj 2018 13:08

Lät ju spännande! Men bilen min är fin och jag har det jag har :-)
Din affär lät ju spännande,själv går jag gärna på loppis o älskar 50-60-talet. Har en hel del jag vill bli av med men är för sjuk just nu.
PS:Haft hus i Heberg och bott i Falkenberg.
Allt gott

http://www.mikewaxman.se

Gitte

2 maj 2018 13:27

Åh, ser att även du besökte ett torgmöte igår, Var du i Ludvika och fick se Hedi Fried i egen hög person? Jag såg på fejjan att hon mött sina antagonister, denna lilla starka kvinna!

Heberg är ett litet stenkast från mig. =) Eller ja, litet och litet, om man är världsmästare med kast med liten sten kanske det går att komma nära i varje fall. Nästan.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gitte - 7 oktober 2022 08:44

    Jag ska börja med att berätta att jag roade mig med att lägga upp lite kuliga julkort på Tradera igår. Vespan hittar du här. Men de verkar rulla ganska fort. Jag la upp några fler varianter av dessa och julkort av Britt-Lis Erlandsson men ni...

Av Gitte - 5 oktober 2022 13:33


    Det låter helt otroligt men det är faktiskt sant. Du hittar den här.  Jag ska från början säga tydligt att det INTE är min förtjänst och att jag hoppas inte att det är uppfattas som ett "skrytinlägg" (jag föraktar självhävdelse och försöker ...

Av Gitte - 5 oktober 2022 11:15


Jag avslutade mitt telefonsamtal och gick ut för att ta ett bloss. Där satt dottern och drack kaffe i vår paviljong. Det är nu inte i sig någon märklig företeelse för hon bor i fastigheten bredvid så vi råkas ofta under paviljongen som vi inte packat...

Av Gitte - 4 oktober 2022 12:58


 Just nu tror jag att det händer massor av spännande och framförallt oroväckande saker gällande vår konsumtion och att vi mycket snart kommer att få se mycket avgörande effekter av både de senaste och de kommande veckorna.  Stora fördelar är väl i...

Av Gitte - 3 oktober 2022 10:57


    Gick och la mig igår med massa goda intentioner. Nu skulle jag minsann bli bättre på att tänka positivt även om världen ramlar runtomkring. Ja, du har nog förstått att jag är en sån som läser nyheter flera gånger om dagen med stor förfäran o...

Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5
6
7
8
9 10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2018 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Ovido - Quiz & Flashcards