Direktlänk till inlägg 23 november 2012

Vi behöver lära oss att tänka muslimskt solidaritetsekonomiskt idag!

Av Gitte - 23 november 2012 12:34

 

Facebook driver mig till vansinne numera. Ibland undrar jag varför jag inte bara drar ur pluggen och sätter mig och räknar mina knappar helt utan kontakt med omvärlden.


Vart man än vänder sig på fejjan (utom i mina andhål, retrogrupperna, tack och lov!) så är det klagomål och en djupt oroande ökad vardagsrasism och anti-kvinno-hbtq-anda som råder, (för fan, vill du inte ha ovänner så använd för fan inte ordet HEN, för det är djupt kränkande för många... som att dra ett rött skynke framför en moderat).


Men värst är nog de låtsasfattiga akademikerna skriker häcken av sig för att de inte har en högre grundlön än någonstans mellan 22-26 000 i månaden (vad är ob-tillägg idag?? ) och de har minsann pluggat i massa år för att få den skitlönen, som inte är högre än en arbetares (säg mig... varför är det alltid arbetarens villkor som skall vara den sämsta tänkbara om man nu skall jämföra sig med en annan yrkesgrupp? Varför är inte en arbetare som sliter ut sin kropp i förtid värd lika mkt som någon som suttit på skolbänken några år, något som vem som helst har gjort idag? Och varför vill man jämföra sin lön med en riksdagsman hellre än med vilken skattebetalare som helst?? Jag är nog dum,för jag fattar verkligen inte grejjen... självdistans.com??).

Och de är sååå underskattade och förtjänar såå mycket mer för sin insats och de är värda helt andra arbetsvillkor än dem de har, för de har så stort ansvar....


NU vet jag att jag får ovänner förstås. jag är inte helt dum i huvudet. Men för fan, kom ner lite på jorden och se er omkring. Hur ser samhället ut idag?


Ovan ser ni en bild jag tog i somras i egypten från en av de inte så flådiga delarna av Hurghada. Det är en tygbutik ni ser. Den har inga fönster. Frågan är om den ens hade kunder. Och så ser ni boenden. Bli inte så oroad över att det inte är tak på den översta utan det är ett byggsätt för att kommande generationer skall kunna bygga sig en våning till på huset så de inte blir bostadslösa, för det är så alternativet ser ut för de flesta om man inte har familj... Men just husägare här har det nog rätt bra, i det här området, eftersom de har någonstans att bo... Men bortsett från det så är det inte en materiell hög standard i området där bilden togs, det kan vi säkert vara överens om?


Vid en lädersoffa som står på gatan såg vi flertal barn i åldrarna 3-kanske 10 år, de satt i den, vid den, eller så lekte de vid sidan om den.

När vi var där kom en man och hojtade på en av barnen som fick något i handen, och sen ilade den lilla pojken snabbt iväg som en iller. Jag fick förklaringen att barnen samlas där och väntar på att få en arbetsuppgift, ett uppdrag, ett jobb, en peng. De var inte bara glada lekande barn utan de jobbar för att kunna bidra till familjens försörjning...FAST att de är SMÅ barn. Dvs, man lever i faktisk reell, fattigdom, inte i relativ eller skapad fattigdom...



På hotellet (inhemskt sådant) var jag bekymrad över arbetsförhållandena som de anställda MÄNNEN hade (vi såg nästan inga kvinnor alls). De verkade jobba alltid alltid alltid, men det kryllade av dem precis överallt... några av dem vågade jag mig på att prata med medan de väntade på att någon ville serveras kaffe, liksom när vi tog en båttur (med hotellets egen båtservice, inte det svenska som apollo jobbade med).

Och jo. Det var som jag förfasade mig över.


De jobbade nästan en månad i sträck, 6-7 dagar i veckan, från tidig morgon till sen kväll för en lön som motsvarade ca 300:- svenska kronor i månaden. Därefter fick de ledigt 7-10 dagar och kunde åka hem till byn (de flesta kom från ställen utmed nilen) där frun och barnen fanns, eller den blivande frun, eller föräldrar och syskon...

Och jag blev förstås horribelt upprörd. Det gjorde såå ont i mitt hjärta och hur kunde jag som västerländsk turist gynna något sådant?? Fyyy vilka arbetsförhållande. Gräsligt, Fruktansvärt. Hemskt, eller hur?


En av kyparna log lite försiktigt och förklarade för mig:
-Du förstår inte. Vi har jobb. Vi svälter inte. Vi får mat varje dag, och det kan vi tacka hotellet för. Det betyder att våra familjer kan äta. Ingen i våra familjer behöver lida så länge vi har jobb.
Med mitt svenska tankesätt (trots att jag är finne) var det här ett märkligt sätt att resonera. Men på samma gång var det logiskt. Han fortsatte:
-Vi är nästan fem hundra personer som får lite lön på det här hotellet idag. Om de höjer våra löner så betyder det att vissa av oss förlorar sitt jobb. Det skulle innebära att vissa familjer får svälta. Det är så många som svälter ändå, så vi är rädda om varje jobb som finns och skapar fler när vi kan. Även om det betyder att vi får sänka vår lön lite till.


Jag fick medge att det här var jag för västerländskt dum för att förstå av mig själv. Jag behövde verkligen en man som säkert inte gått mer än några år i skola, -om ens alls-, men som hade upplevt eller upplevde verklig fattigdom, om som förstått något väsentligt utifrån det. Läran om att överleva. Läran om att inte sätta sig själv och sin egen situation först? 


Vet inte om det här är något man först kan förstå i hjärtat, när man i verkliga livet faktiskt sett barn och gamla dö av svält eller förorenat vatten eller skämd mat?

Men hans förklaring gav mig ett nytt perspektiv, om inte annat på att orättvisa ibland är något helt annat än det som jag som bortskämd västerlänning kan förstå. Att rättvisa inte alls alltid betyder att just jag måste få mest. Eller lika mycket som de andra som har mest. Eller så mycket jag tycker att jag är värd. Men, att rättvisa faktiskt innebär att även jag kan bidra till att någon annan kan få vad de behöver mest just nu.  


Nästan varje dag på facebook så ser man idag, -mellan lönekravsfrustrationerna-, att det även sitter folk som faktiskt är utförsäkrade av våra gällande regler i samhället idag. Sjuka som nekas vård eller sjukersättning. De insatser de behöver eller som får stå långa tider i kö. Personer som lever på försörjningsbidragsnorm som VERKLIGEN varken har råd att konsumera, resa eller att fylla sitt kylskåp månaden ut. Frustration över att skolorna försämrar sin kvalitet så att barn med speciella behov inte kan få de insatser de behöver, eller den personaltätheten de behöver.


Säg mig alla ni som upplever frustration över att ni inte får i lön; vad ni själva anser ni vore värda för att ni skall uppleva att ni blir bekräftade för att ni gör ett värdigt jobb (jodå, det här argumentet har jag sett från en akademiker), SER ni inte i-landsfaktorn i det här?? Ni tillhör de previlligierade i samhället idag... ni HAR jobb och bostad och ett schyssta lönelägen. Ni FÅR teckna telefonabbonnemanger och kan ansöka om huslån. etc, etc, etc. Ändå klagar ni.


När ni snor den massmediala eller fackliga eller "solidaritets"-uppmärksamheten idag så tar ni fokus från dem som VERKLIGEN behöver en röst. De som inte kan tala för sig själva för att ingen lyssnar, eller för att ingen för deras talan, den som NI hade behövt föra, som FACKET hade behövt föra men som ni nu kräver skall föra ER skitnödiga tiotusenmerilön-talan.  

Under tiden blir folk bostadslösa, barnfamiljer vräks, folk lever under social fattigdomsnivå. Vart tog all solidaritet vägen, eller att värna om de små? Finns det överhuvudtaget inga socialistiska folkhemstankar kvar i Sverige idag?


För helvete, vi behöver tänka mer muslimskt i samhället idag. Ur ett solidaritetsekonomiskt perspektiv.
Skolor och landsting behöver anställa FLER så de klarar arbetskraven i första hand. Inte höja lönerna, som det ser ut idag. KEJSAREN HAR INGA KLÄDER, HAN ÄR FANIMIG NAKEN!


Det var nu jag gick och satte mig och räknade knappar igen, mitt i en utandning. Fan vad fina de lila de är när man ser dem från ovan... de är faktiskt snygga bredvid de röda undersydda om jag tänker lite efter...vad kan de va i diameter? var la jag nu mitt skjutmått...

Ps. Jag har inget emot höjda löner. När samhället HAR RÅD! Men... höj då underifrån, så att de lägst betalda får en liten guldkant på tillvaron, tack. Och arbetarens lön skall inte ha en skamnivå för så mycket finare är det inte att ha akademikerstatus... Längre. Det här är inte 1800-talet utan vi har trots allt höjt utbildningsnivån i största allmänhet i samhället de senaste tjugo åren. Är det några som är betalda under sin värdighet så är det väl ändå uskor mfl. ds.

 
 
heidi

heidi

23 november 2012 18:21

Helt riktigt!

jag tror att många i vår generation är så bortskämd att vi tar mycket för givet, sådant som våra föräldrar fick kämpa för att kunna göra eller skaffa sig. På det hela taget är det bara sorgligt att det är så.

http://knitbyheidi.typepad.com

 
Cis

Cis

24 november 2012 18:05

Jag är en i dina ögon bortskämd akademiker! Anledningen till att lönen borde vara högre, för t ex sjuksköterskor, är att de har lån att återbetala, dem de tog för att kunna bli sjuksköterskor. I andra länder får man betala för att kunna studera..I Sverige är det inte så, men trots allt, lån ska återbetalas. Dessutom kan det vara intressant att påpeka att det du kallar muslimsk solidaritet bara gäller ...just det...muslimer. Är du kopter i Egypten, eller för den delen jude, ingår du inte i den nämnda solidariteten, då blir du istället förföljd. Jämförelsen mellan västerlandets syn på välfärd och den muslimska, är ganska ogenomtänkt. Det betyder inte att jag tycker att västvärldens syn är bäst, eller ens rimlig alltid. Men jag har svårt att förstå ditt sätt att resonera, därför att jämförelsen egentligen är omöjlig. Solidaritet kommer ofta inte alla till godo, titta på Sovjetkommunismen...Inte särskilt solidarisk..eller hur? Eller för den delen den svenska socialdemokratins dito, det finns alltid någon som skor sig på någon annan, där som här fuskas det. Men här är det i alla fall möjligt att påverka. I många muslimska såväl som länder där andra religioner härskar, hade de inte behövt vara så fattiga om inte de som har makten saknar all förmåga till att känna solidaritet. Många länder som räknas som u-länder har enorma rikedomar som bara kommer några till godo. Man saknar förmåga att skapa demokrati och stam- eller klan- eller andra maktsystem är starkare än någonsin empati och solidaritet utom mot möjligen den egna gruppen. Makt är viktigare än det, även i dessa kulturer.Makt missbrukas den dessutom missbrukar hon den oavsett kultur. Det är dumt att jämföra sig med Egypten, Kongo, Sydsudan...eller vilket fattigt land som helst. De har andra maktstrukturer, annat normtänkande, ofta styrs de av kvasireligiösa ickedemokratiska regeringar....Fattigdom är inte eftersträvansvärt. Vare sig i Sverige eller någon annanstans. Men man måste nog vara lite mer varsam med begreppen.Sverige är trots allt en av världens bästa demokratier, och vi är nog mer solidariska än någon annanstans med tanke på att alla som betalar skatt gör det till allas väl och ve..../Cis

http://cissi0224.blogspot.se

Gitte

24 november 2012 18:32

Att jag nämnde religion här beror på att männen ifråga förklarade ur judt deras synsätt med en religiös förklaringsmodell. Jag kunde hoppat över den detaljen egentligen då det var mindre vuktigt i sammanhanget liksom deras statskick. Det viktiga var omsorgen om dem som inget har.

 
Lena Wiman

Lena Wiman

5 december 2012 08:03

Du har skrivit en riktig ögonöppnare för alla navelskådare!

http://notoriskstickare.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gitte - 7 oktober 2022 08:44

    Jag ska börja med att berätta att jag roade mig med att lägga upp lite kuliga julkort på Tradera igår. Vespan hittar du här. Men de verkar rulla ganska fort. Jag la upp några fler varianter av dessa och julkort av Britt-Lis Erlandsson men ni...

Av Gitte - 5 oktober 2022 13:33


    Det låter helt otroligt men det är faktiskt sant. Du hittar den här.  Jag ska från början säga tydligt att det INTE är min förtjänst och att jag hoppas inte att det är uppfattas som ett "skrytinlägg" (jag föraktar självhävdelse och försöker ...

Av Gitte - 5 oktober 2022 11:15


Jag avslutade mitt telefonsamtal och gick ut för att ta ett bloss. Där satt dottern och drack kaffe i vår paviljong. Det är nu inte i sig någon märklig företeelse för hon bor i fastigheten bredvid så vi råkas ofta under paviljongen som vi inte packat...

Av Gitte - 4 oktober 2022 12:58


 Just nu tror jag att det händer massor av spännande och framförallt oroväckande saker gällande vår konsumtion och att vi mycket snart kommer att få se mycket avgörande effekter av både de senaste och de kommande veckorna.  Stora fördelar är väl i...

Av Gitte - 3 oktober 2022 10:57


    Gick och la mig igår med massa goda intentioner. Nu skulle jag minsann bli bättre på att tänka positivt även om världen ramlar runtomkring. Ja, du har nog förstått att jag är en sån som läser nyheter flera gånger om dagen med stor förfäran o...

Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Skapa flashcards