Direktlänk till inlägg 15 februari 2010

Iv´e got the prismärkningsblues....

Av Gitte - 15 februari 2010 11:31

Det är ingen hemlighet att jag är en urusel säljare. Jag borde vara två personer, dvs, både den som gillar att köpa och den som gillar att tjäna pengar och att sälja. Tyvärr räcker jag bara till, till den första.


Älskar fulkomligt att ligga på vägarna och älskar mötet med gamla handlare, älskar hitta sådant som legat bortglömt länge till ingen nytta. Får otroliga kickar av det.


Sen kommer man hem. Och skall gå igenom. Det går an.

Sen skall man sätta pris och förhoppningsvis sälja med. Det vet vi ju av erfarenhet att jag inte klarar av. Hallå, kan man få lite statligt stöd som företagare så att det kommer en person och gör sånt åt en? Nehe... skall man antas klara sånt shjälv? Damned också. Faktumär att jag är en kastastrof på det området... och det är därför jag föredrar tradera, jag slipper nämligen sätta pris. Med risk att sälja till katastrofpriser som egenltigen innebär att det blir ännu en spik till kistan. Som snart står redo och färdigbyggd om jag inte gör något drastiskt. Så det måste jag göra NU!


Det är stora skälet till att jag har haft lite svårt att sätta igång med min traderabutik; varor måste säljas til fastpris. Men nu har jag då kommit igång. Trevar lite uppåt prismässigt, bara för att jag måste. Inget annat. Och jag skäms så innerligt. Är jag för dyr?? För jag vet ju att jag inte har gett det jag begär, eller hur? Jag glömmer nämligen att jag har andra kostnader än inköp... som också måste täckas och så känner jag mig bara oseriös... men faktum är att jag måste rycka upp mig.


Jag tänker lära mig att en varas pris MINST måste motsvara:

inköp

transport

säljavgfter (del av traderabutik samt provisionsavgift)

moms (på vinstmarginal i sista ändan, för det måste bli vinst annars går det inte).

Plus;

att ett sålt lager under avgränsad period måste täcka kostnaden för den delen av lagret som inte är såld och som ligger och kostar pengar.

Även de delar av ett lager som aldrig blir sålda...


Hur man än gör så har man ändan bak. Men jag måste baske mig sluta be om ursäkt för att jag inte kan skänka bort allt jag får in.... så jag tycker ärligt talat lite synd om mig själv just nu. Men jag börjar förstå att jag inte säljer mer för att jag lägger priserna lågt. OCH att jag måste sätta priserna i förhållande även till det som inte blir sålt.


Det tråkiga är att många jämför priser med loppisar och dyligt. "Vaddå, du kan väl inte ta 50:- för den här, den kostar ju inte mer än 15:- på  loppis" har jag hört en och annan gång när jag hade butik. Försökte verkligen förhålla mig till deras priser så gott jag kunde: men ser man det krasst, så har välgörenhetsloppisar inga inköpspriser, och ingen moms. De kan därför inte bara ge stryrelseledamoter massa arvode, utan även dumpa priser som de själva vill (och höja på det de själva vill, för nog tycker jag att en del varor tenderar att gå upp i prisnivåer även på loppisar?).


Det hade ärligt talat varit rimligare med lika villkor inför marknaden ärligt talat. Momssätt välgörenhetsföreningarna som har intäkter på sin försäljning, eller släpp momsen på allt återbruk fritt!


Nu börjar jag agitera så jag tror att jag skriver punkt nu för idag! Lokalen hägrar, massor av jobb till lördag återstår!

 
 
Wanja, Wanjas Vardagsrum/Varjehandanja

Wanja, Wanjas Vardagsrum/Varjehandanja

16 februari 2010 06:29

Gitte, Gitte, Gitte... Du har inte funderat på att det DESSUTOM skall bli något över att leva för'?
Jag var inne och kollade din Traderabutik och jag måste ju säga att priserna kändes lite fåniga. Jag tror inte att du skall jämföra med hur det är att sälja barnkläder, det du säljer från gamla lanthandelslager - för att inte tala om alla fantastiska tapeter - är INTE något man hittar överallt. Du har ett unikt utbud och måste inse detta själv, det är du, varorna och alla som tagit hand om tingen i alla år värda!
Visst råkar jag också ut för träliga typer som jämför med loppispriser, men det är ju som tur är ganska sällan och man får försöka att istället tänka på dem som faktiskt söker upp en enkom för de varor man lyckats jaga rätt på. För så är det, de som tror att allting bara kommer till en har aldrig helt enkelt ingen koll, och de som klagar på priserna vet inte vilka kostnader som finns runt om verksamheten. Folk borde kanske få gå en liten kurs i hur det är att försöka överleva som antik-/retro-/second handhandlare, det tar tid innan man ens kan drömma om att få nosen ovanför vattenytan.
Kram på dig :)

http://wanjasvarjehanda.bloggplatsen.se

 
Gitte

Gitte

16 februari 2010 06:42

*hänger med huvudet efter Wanjas uppläxning* Jag som tycker att jag har tagit i så jag spricker och defakto är dyr för att ligga på tradera. Där går superfina knappar ut för några kronor, hur man nu har råd att sälja så i längden?? Men-men, jag har i varje fall insett att jag inte kan följa med på det tåget... riktigt i varje fall. Det är så löjligt, för jag fick lite priser från en knappgrossist på nya knappar och de ligger högre i styckpris från grossist till handel än jag tar per styck. Då kände jag mig fjantig. Sen sätter jag mig ner och försöker prissätta och då känner jag mig dyr och hutlös.

Ändan bak var det!

http://www.bortbytingen.bloggplatsen.se

 
Elisabeth

Elisabeth

16 februari 2010 16:09

Jag håller med dig och känner igen mig i känslan. Jag tror att det enda hållbara är att prata som du gör, öppet om vad det faktiskt innebär både i arbetstimmar, engagemang och att kunder inte kan förvänta sig att priserna är som på rusta eller på loppis. Det finns många som försöker pruta, många som ser sin chans. Jag är med om det också och tyvärr så tar det bort glädjen en del. Men jag håller med tidigare talare, för att överleva är det nog bara att bortse från energitjuvarna och fokusera på de som uppskattar det man har. Tycker också generellt att det skulle vara enklare och mer förmånligt att driva företag!
/Elisabeth

http://www.rattvisabarn.blogspot.com

 
Wanja, Wanjas Vardagsrum/Varjehanda

Wanja, Wanjas Vardagsrum/Varjehanda

9 mars 2010 16:33

Tihi! Så nu att min signatur tidigare blivit lite knasig, nämligen Varjehandanja istället för Varjehanda :D

http://wanjasvarjehanda.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gitte - 7 oktober 2022 08:44

    Jag ska börja med att berätta att jag roade mig med att lägga upp lite kuliga julkort på Tradera igår. Vespan hittar du här. Men de verkar rulla ganska fort. Jag la upp några fler varianter av dessa och julkort av Britt-Lis Erlandsson men ni...

Av Gitte - 5 oktober 2022 13:33


    Det låter helt otroligt men det är faktiskt sant. Du hittar den här.  Jag ska från början säga tydligt att det INTE är min förtjänst och att jag hoppas inte att det är uppfattas som ett "skrytinlägg" (jag föraktar självhävdelse och försöker ...

Av Gitte - 5 oktober 2022 11:15


Jag avslutade mitt telefonsamtal och gick ut för att ta ett bloss. Där satt dottern och drack kaffe i vår paviljong. Det är nu inte i sig någon märklig företeelse för hon bor i fastigheten bredvid så vi råkas ofta under paviljongen som vi inte packat...

Av Gitte - 4 oktober 2022 12:58


 Just nu tror jag att det händer massor av spännande och framförallt oroväckande saker gällande vår konsumtion och att vi mycket snart kommer att få se mycket avgörande effekter av både de senaste och de kommande veckorna.  Stora fördelar är väl i...

Av Gitte - 3 oktober 2022 10:57


    Gick och la mig igår med massa goda intentioner. Nu skulle jag minsann bli bättre på att tänka positivt även om världen ramlar runtomkring. Ja, du har nog förstått att jag är en sån som läser nyheter flera gånger om dagen med stor förfäran o...

Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5
6
7
8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28
<<< Februari 2010 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Skapa flashcards