Alla inlägg under november 2009

Av Gitte - 24 november 2009 13:34

  

Självklart sångaren i Gogol Bordello. Nu var det färstås länge sedan jag skulle gifta mig med Donny Osmond, men sångaren här får mig absout att minnas känslan. Tungan ute


Fröken Dotter! Vet du vad jag såg här?  Jo, det här! Dvs, invigningen av Hopenhagen, en grön festival om klimatfrågor med invigning den 7 december. Och vem står på scen tisdagen den 15 december om INTE.. jajust det. GOGOL BORDELLO!!!

"

Kl. 20.00

Koncert med Gogol Bordello

Kom med til fest, når sigøjnerne indtager Hopenhagen LIVE. Det New Yorkbaserede band Gogol Bordello står klar til at forvandle indre by til en spraglet, højenergisk festivalplads. Vært: The Yes Men

Scenen, City Centre nr. 20"

Dvs, det är hit de kommer närmast oss den här vintern och våren... och då är det en fri konsert. Hm. Känner du för en liten tripp med mamma kanske? Kan vi få till det, tro?

En klimatfestival vore väl inte heller så dumt va?

ANNONS
Av Gitte - 23 november 2009 16:00

I dotterns rum hittades ungefär det mest tänkbara och otänkbara när vi gick igenom. Diskhon är just nu fylld till bredden av färgat glas och flaskor, dem tog jag upp förstås. Sen hittade dottern mina gamla mask-gjutformar och masknegativ och en maskstock. Det var så länge sedan jag satt och gjorde masker sist.

-"varför gör du inte såna här längre?" frågade hon, och fortsatte "de är faktiskt fina, du är ju bra på sånt här..."

..ojdå, hade visst gjort några gipsformar som jag skulle gjutit betong av, men som aldrig kom till använding. Hm. I tanken släppte jag det nästan direkt, lika snabbt som jag kom på tanken. Gips och betong är jättekul. På alla sätt och vis. Men skräpigt och platskrävande...


I morse kom tanken medan jag höll på med något helt annat... (traderapackningar, vilket är rätt så medativt mellan varven).


Tapetmasker? Går det?

Men guuud, måste ju testa, eller hur?

-Hallå, var är alla mina vaselinburkar?

ANNONS
Av Gitte - 22 november 2009 18:13

Hela frökens rum är täckt med ett fint fint lager slipdamm just nu. Då skåpet står kvar så ser det ut såhär just nu...

Dvs mjölpudrat med spackel. Det går undan i källaren nu... kanske blir det klart för målning ikväll? Spacklingen hade de gjort för ett tag sedan så det blir inga tråkiga väntetider på torkning och sådant. Det skall bli superspännande det här.... det har ju funnits i tanken länge.


Men åter till skåpet. Försökte ta en helbild men det gick inte få något synbart resultat på det, så bilderna kommer punktvis, hoppas du kan ana helheten ändå, Persil.


Jag har en helt underbar oäkta svärfar. De gånger vi kommer upp till honom så har han alltid haft någon plan på något sätt. En ny gokart, en fyrhjuling, nya mopeder eller satt motor på en barncykel (hu hjälpemig, det har hänt, jissa om jag var nervös den gången, tror min nästyngsta var omkring 4 den gången och det var en "moped" till honom...så han skulle få lite att göra när vi var där. Behöver jag säga att  mopeder och motorcyklar är svärfars stora passion? Han har tävlat i om det är motocross hela sitt liv?). I vilket fall som helst. Den här gången stod det ett helt underbart grönt skåp med de vackraste glasen jag någon gång har sett i hans saunarum.

  

Glaset är verkligen fantastisk. Jag stod nästan och bara gapade, jag tyckte att hela skåpet var superfint, men glaset...är något i en klass för sig självt.


Jag såg ett helt fantastiskt dockhus framför mig, inte i lundbyskala utan lite större med interiören i sen 1800-tal, till omkring sekelskifte till 1900. Till det här skåpet hör dessutom en helt underbar nyckel, pytteliten, som ser handgjord ut. (Var den nu finns för närvarande, vet bara att den ligger på ett bra ställe....)

  

"-Tycker du om det" frågade svärfar..

"Ja, ooom jag gör, det är helt underbart" svarade jag andaktigt.

"det har en liten skada, jag har limmat det"... sa svärfar.

"-...men jag tänkte att...." fortsatte svärfar.

  

"-flickan kanske ville ha det?".


Min vanliga otur förstås. Flickan var INTE jag, utan min dotter. Foten i munnen

Jag missunnar inte henne världens finaste skåp, inte alls. Men jag hoppas väl att hon tröttnar på det till den dagen det är dags för henne att flytta hemifrån?? Men det kan jag väl sikta efter stjärnorna efter... den gången fick vi inte plats med det i bilen, men det fixade svärfar helgen därpå, då han helt sonika körde ner med det till oss.

Men åh, vad jag tycker att det är ett vackert skåp, och glaset som sagt är en detalj för sig själv.


Någon (Skaffaren kanske?) som vill ge mig en liten ledtråd till när det är ifrån?
Av Gitte - 22 november 2009 16:07

Tja, då är rummet i stort sett tömt, vilket är en rätt så hygglig prestation utförd på några timmar med tanke på att det bara i morse var fyllt både högt och lågt sedan flytten med låror och grunkamonger. (och ALLT är faktiskt genomgånget också!! Vi har varit duktigare än vi själva trodde var möjligt på den korta stunden).

  

Står man i ena ändan och tittar bort så har rummet en inte helt enkel planlösning, men tänk er ett draperi som delar av "sovdelen" länst bort:

  

Nu ser ni inte riktigt runt hörnet här, men det går precis plats en lite bredare säng, inte mycket mer, men det blir som ett kryp-in. En liten extravagans bjuder utrymmet på runt hörnet....

  

Ett prång rätt in bakom bakugnen, där spjället sitter. Menojdå, fröken, vad gör du där?? Där skall du ju ha skåpet du har sett ut, ett smalare högt medicinskåp som vi har kommit över som passar precis och som skall ha en omgång tapeter omkring sig. Kom ut genast därifrån så du inte växer fast eller fläsket sväller! Oskyldig


Om vi kikar ut mot utgången från samma vinkel som första bilden är tagen så ser man det här:

Nu kom inte hörnet med dörren med, dörren i sig är en underbar vacker gammal dörr. Skall försöka rädda den undan målning då den är fin som den är. Vi får se hur det går.

Bakom gipsskivorna finns den här:

En omgång svärta på den så blir den en fröjd för ögat... jag undrar nästan om den inte är funktionell, vad jag förstår har den här använts av förra ägaren i varje fall...

Visst är den vacker? Den övre tegelväggen är en illusion, dvs, den är dekormålad, liksom fortsättningen utmed på andra väggsidan, se bilden ovan, bilden ovan. Jag försöker febrilt övertala dottern att vi låter den dekormålningstegelväggen vara eller eventuellt bara fylla i de vita avgränsningarna...

  

Nertill är det dock "äkta" tegel. Det som inte syns är en fyrkantig del av rummet samt ut/ingången bakom krönet med den fina dörren, och där är väl tanken att hon skall ha en "uppehållsdel" eventuellt med teve, soffa och musikhörna och liknande.

Det blir altså en egen liten etta, spis finns ju och göra upp en eld klarar hon utmärkt efter några års träning på förra stället. Fast bakugnen hade det allvarligt talat varit riktigt roligt att ha i bruk... Brödspatlar tror jag att jag har sett.. skulle kanske ta ett litet ord med hyresvärden när allt kommer omkring, lite värme dör hon väl inte av, eller hur? ;)

Av Gitte - 22 november 2009 13:41

Nu håller vi på och röjer dotterns blivande rum i källaren. Den stackars dottern förvisas dit, och hur ledsen är hon inte för det då? Med egen ingång och allt? Fyy, stackars tös, vad tråkigt för en femtonåring flicka att få möjlighet att öppna dörren närhelst hon vill utan att mamma behöver få reda på det??? Tungan ute


Efter att hon har bytt åsikt om vilka tapeter hon skall ha som fonder och på hyllor etc, så har hon ä.n.t.l.i.g.e.n faktiskt bestämt sig. Ni skall veta att det varit en lång process och att hennes högar har sett väldigt olika ut under det senaste halvåret eller så, och jag har bara suckat och bligat och sneglat på hennes önsketapeter och tänkt att det är lite småtråkigt att vi delar smak, för en del har jag ju tänkt att använda någonstans själv och det är inte roligt med samma tapet på två ställen heller... men idag har hon äntligen fattat ett slutgiltigt beslut som håller och vi har klurat på lite olika ideer. Sambon suckar och talar om för oss att våra planer bara kan omsättas i praktiken om man tapetserar på natten när jorden är upp och nerpå... *fniss*.


En enda variant av mina tavlor har hon hela tiden hävdat att hon skall sno och ha på sitt rum, och det är ett tavelpar där den ena föreställer en kvinnlig zigenerska och den andra en fiolspelande zigenarman. Har hittat dem i Gunnars möbelkatalog från 1953, så de är väl från tiden däromkring. Dottern tittade på mitt inlägg häromdagen och fick iden när vi gick där. -Mamma, kan jag ha den här? Vad tror du?

  

Ja! Ja! Ja! MÅSTE ju få se den uppsatt! Så den här gången är jag fullt laddad och 100% med på dotterns tapetval och inte heller har jag den direkt på lut någonstans, utan tvärtom har jag varit otroligt sugen på att hitta på något med en sån men inte vetat vad. Fy fasen vad lycklig jag är för en dotter som vågar ta ut svängarna, tänka tvärtom och våga sig på sånt som kan bli to much, eller kattskit i sista ändan. Men nu kör vi, och vi räknar kallt med att den inte-tapetomtyckande sambon står på högkant för vår skull, det här måste vi ju bara fullfölja som vi har tänkt!


Men vi behöver lite hjälp av er. Vet ni några flickr-album med inspiration som kan användas till den här??


Förutsättningar; det finns en bakugn och en vedspis i gjutjärn i rummet. Vid bakugnen finns det dels tegelsten och sedan har man kaklat på ovansidan av kortkanten under bakugnen med mörkblå, nästan lite indigomörkblått kakel, och vi måste förstås köra vidare på guldtemat. Tavlorna har guldfärgade ramar så de passar ypperligt. Vi kommer att behöva använda mycket tyg för att få ihop våra ideer, men det är främst färgval vi söker hjälp och tips till. Så har ni länkar ni gillar, visa oss dem gärna så blir vi superglada och tacksamma för hjälp!


Av Gitte - 21 november 2009 09:50

Satt och undrade nu när jag går igenom bilder om jag någon gång har visat den här bruna med täta rosor med halvstora blommönster? Den är såå fin, men det var länge sedan jag hade fram den nu. Inte någon kioskvältare precis, synd nog, för den är helt ljuvlig. Åh, vad jag känner att man hade kunnat skapa en underbar miljö med den som bakgrund, murrigt och färgglatt allt blandat, lite som känslan som Persil pratad om för ett tag sedan när hon visade bilder från filmen Amélie från Montmartre... ser ni, eller rättare sagt, känner ni?

 

På ett sätt kan jag ibland få lite hybris på den här brighta retrotrenden där det skall vara storblommigt och kaskader av färger, även om jag förstås tycker att även det är kul. Men det är lite på bekostnad av hur tiden verkligen såg ut när den begav sig. Inte var det väl direkt färgprakten och orgier i form folkhemmet stod för en gång i tiden utan det var standard, standard och åter standard det bjöds på. På det viset är jag ändå lite glad över mitt mer "not-so-retro-häftiga" utbud, för när det skall göras film eller det skall skapas interiörer på museum etc, så är det ofta det här man söker, det mer jordbundna och de mer mindre vågade färgställningarna, eftersom man vill visa förgången tid som den var.


Den typen av tapeter har inte sällan ratats och kasserats eller sorterats bort när man köper upp ett lager med retrotapeter om jag förstår de reaktioner jag har fått rätt. Det som går att sälja idag är det som kanske gick i mindre skala då även om det syns i tidningar och kataloger från tiden: men det aktuella dagsattraktiva utbudet fanns sällan i standardkatalogerna från riksbyggen och de kommunala bostadsbolagen; inte minst för att de var mer exclusiva och dryrare men även för att det skulle stå sig till nästa hyresgäst. Likaså kanske man tapetserade max var 5:e eller 10:e år då, och det gällde att välja en variant som stod sig. Idag är det nog inte helt ovanligt att man tapetserar kanske varannat år? Kan det vara så att vi renoverar mellan varven fast att det egentligen inte behövs, bara för att vi behöver pigga upp oss lite och förändra oss som människor, eller är trötta på våra liv, eller har inredning blivit en tävling?


Den här ovan har jag sett i gamla stugor ett par gånger, även i grönt och det verkar vara en variant som har använts mer frekvent och verkligen valts, när tiden var på riktigt. Sånt tycker jag är riktigt riktigt kul!   


Av Gitte - 20 november 2009 18:41

Sitter och redigerar foton. Till min hjälp har jag en lååång lista med tapetvarianter och antal på vardera sort.

Vänta, sa jag hjälp? Eh.... hm. Mitt minne är bra. Men kort. Och min fantasi är gränslös när jag står i stunden och skall notera. "Nämen om jag kallar den si eller så på min lista så vet jag vilken det är".

Jo! Tjena!

Eller nått! Silly me!! Varför kan jag inte göra det lätt för mig?Den här skulle jag ju kunnat kalla Pugh Rogefält?
  
Dvs, "Små gröna blad".... Jag hade vetat PRECIS vilken det var om jag hade skrivit Pugh Rogefält. Istället för antingen, smågrönbladig, eller småorangeblommig, eller vitorangeblommor eller vad jag nu har kallat den här?

För vilken är vilken nu när listan är som den är?

För smågrönbladig kan lika gärna vara den här som den ovan....

  

Och vitorangeblommig kan lika gärna vara den här:

  

och vilken är den här?? Brunbladblom? Småbrunblom? Faddbrunblom??

 

Eller är det här faddbrunblom?

  

Eller är det HÄR faddbrunblom??

    


Den här är en av de ytterst få jag INTE kan ta fel på i varje fall:

  

Den heter nämligen teverumsfond, och DET kan BARA vara den här förstås.

Men just nu är förvirringen total och stressnivån på topp. Härligt och underbart!! Skrattande Thats how I like it, och om en liten stund när jag har gått tillbaka i minnet så begriper jag nog vad jag själv förstår, eller åtminstone TYCKTE vad jag skulle förstå tidigare idag när listan skapades! Huvva!
Av Gitte - 20 november 2009 10:49

I väntan om lov att få berätta om ett pågående projekt så fortsätter inte förra inlägget innan jag får klartecken. Istället är det dags för mig att strax hämta lilleman och sedan bege kosan mot lokalen.

Håll i er! Mina tapeter har "headhuntats"!

  

Den här bruna hjärtblomman hittade jag inte ens i mitt flickr-album när jag skulle visa den. Men gårdagen ägnade jag åt att räkna alla tapetvarianter jag har från 20 rullar och uppåt.

De vill egentligen ha uppåt hundra rullar per variant. Men såå många har jag inte förstås! Men ett gäng varianter 20 och upp kan jag prestera.

  

De varianter som jag har varit dålig på att ta bilder på, eller bara har riktigt dåliga bilder på tog jag lite närmare bilder på, förstås. Många av mina varianter får absolut ingen rättvisa av mina bilder. Det har jag ju skrivit förr. Men nu gäller det att försöka visa lite bättre shots på mina klenoder!

  

den här är också en riktigt riktigt ljuvlig lite sockersöt sak. Och en väldigt behaglig grön nyans!


Idag står alla varianter som jag har mellan 10-19 rullar utav på tur. De skall också presenteras variant för variant, preciseras i antal och så vidare. Under tiden har jag kollat upp olika fraktmöjligheter utomlands, vad kostar det att skicka hundratals kilo utomlands och hur emballerar man säkrast på pall? Hur beräknar man volymvikt och hur ser de olika viktklasserna ut och måste man ha avtal? Har avverkat posten och dhl, men måste jämföra fler bolag, och deras villkor. Det är inte säkert att billigast är bäst, utan vem kan leverera snabbast och vem har bäst fraktförsäkring i priset och vad täcker de? Sådana faktorer är ibland viktigare än en hundring hit och dit. Eller när var hur hämtas de hos mig och hur levereras de till kund? Jag är helt novis. Jag har absolut aldrig packat tapeter på pall tidigare... de gånger jag har fått dela upp en försändelse på ett par tjugokilosförsändelser har jag varit störtlycklig och glad och tyckt att det varit en oerhört stor beställning, långt över fattningsförmåga. Men vem vet... jag kanske väldigt snart får erfara att räkna en försändelse i hundratal istället för kilovis? Gaaah, gissa om det är spännande?

Ändamålet och köparen är långt ifrån mindre spännande dessutom. Men det tar vi en annan gång, en sak i taget. Men dunka mig lite i ryggen nu, är ni snälla och tala om för mig att det jag gör och har är gott nog för den kräsne! Ni noterar väl tapetrullarnas ändar på bild? Jeah,Right, där kan ingen slå mig på fingrarna. Sådär skall 30-40 år gamla tapeter ha åldrats med behag. Dvs, så gott som inte alls, eller hur?

Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2009 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Följ bloggen

Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Blogkeen
Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Bloglovin'

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se