Direktlänk till inlägg 29 november 2009

Uppstoppade djur och skinnprodukter av djur

Av Gitte - 29 november 2009 10:41

Möt en av mina skamfläckar:

  

Den är fullkomligt vidrig! Och jag stod åter med honom i handen igår, skall han åka på eldningen den här gången då? Men nej, jag kan inte, han har inte satt livet till för att jag skall elda upp honom. Men varje gång jag tittar på honom så står jag och undrar hur han fick sätta livet till och hur i helvete sådant har kunnat vara attraktivt att köpa som turist. ÖVERHUVUDTAGET!! Nu vet jag att just den här sköldpaddan var en gåva till en sjöman på 40-50-talet, att den är gammal och att den förmodligen är fullproppad med arsenik och förmodligen väldigt giftig, och att gåvan var välment som en minnesgåva. Det tröstar mig att min bekant inte själv har köpt den utan den åkte med i en låda som lämnades till mig ifall det fanns något av det jag ville ha. Även för honom var den burlesk i nivån långt överstigen det smakliga och nu gjorde han sig av med den en gång för alla för att slippa stå och behöva välja om den skulle slängas eller ej. Min dotter avskyr den som pesten och jag med henne, ändå får den stå där tills jag en vacker dag kommer på vad tusan jag skall göra med den. Den dagen kommer nog aldrig så jag kanske lika gärna kan elda upp den en gång för alla? Jag njuter således inte alls av åsynen på den, tvärtom. Mitt herpetologiskt klappande hjärta svämmar över av alla dåliga exempel det finns på sköldpaddshushållning även som husdjur. Jag har själv suttit och tvångsmatat en anorektisk chinemys revesi i enlighet med de råd jag fick av sveriges absolut kunnigaste sköldpaddsfolk, som Herpetologiska föreningen i Göteborg kunde rekommendera. Det visade sig vara en liten amfibielevande sköldpadda som hade trivts bäst i ett risfält, men efter att han hade levt som "landsköldpadda" i ett års tid; så vägde han 30 gram när han kom, och borde nog minst ha vägt en 100-150 gram, således var det endast skalet som gav vikt. Men så länge kan man altså svälta en sköldpadda innan den dör, även om det är en liten... Han kunde nämligen inte äta på land utan naturlig födoväg för honom var i vatten... gräsligt, eller hur?


Just då var det toppmodernt att låta barn ha "Turtles" som husdjur och många skrämmande exempel såg dagens ljus. Måtte det husdjursmodet inte komma tillbaka... Skaffa inte sköldpaddor som barnhusdjur är ni snälla, det är egentligen varken snällt mot barnet eller mot sköldpaddan eftersom de har rätt så specifika krav på sin omgivning och föda etc. Om ni inte själva är intresserade förstås, det är inte ett husdjur man ställer i ett hörn och så mår de bra där...Inte ens vattensköldpaddor som väldigt lätt får algproblem, sommar som vinter, och behöver väldigt bra rensningsaggregat och ständiga byten av vatten. Skall du köpa sköldpadda, så ta kontakt med föreningen och få de bästa råd som finns att få, eller avstå....


Men nu var det uppstoppat jag skulle prata om. Jag har ett par skamfläckar till. Häromdagen stod jag med en gräslig krokodilhandväska i handen, har varit på väg att göra mig av med den massor av gånger med. Den är från 40-50-talet den med. Och en gång när jag ropade in en resväska på auktion så gick den inte öppna. När vi öppnade den så innehöll den delar från räv. Måste ha tillhört en konservator, och rävarna skulle nog bli en boa eller tre. Med hela huvuddelen kvar. Gräsligt, gräsligt. Resväska med innehåll åkte långt ner i en garderob, men jag minns inte om vi faktiskt slängde den i flytten. En resväska innehållande rävlikdelar, om än bara skinnet, går inte omvandla till något annat efteråt, inte ens om den inte luktar -för det gjorde den inte- bara vetskapen om vad den har innehållt räcker för att jag inte skall vilja göra av mig med den vidare. *ryyys*. Och en annan låda innehöll något mink-djur, också den tveklöst av hög ålder.


Jag är INTE motståndare till att använda skinn och läder eller päls, så länge det handlar om djur som faktiskt tillvaratas i sin helhet, som inte avlivas för att bli skönhetsattiraljer eller uppstoppade tingester för att roa folket. Eftersom jag har mina rötter i norr så trodde jag länge att all slakt gick till som man gör med renar, dvs, man tar baske mig tillvara på ALLT på djuret. Renköttet blir föda, in på minsta bit, nästan, huden blir läder, skinnet blir fällar, eller används för dräktsömnad, och av benbitarna skapas duodji och vackra nyttotingestar, tja utöver det sedvanliga turisttjaffset då förstås.


Egentligen är det inte att varorna blir turistgrunkor jag är mest irriterad på, utan att vi turister är så urbota korkade och idiotiska att vi faktiskt köper skiten som inte framställs för annat än att tillgodose turister. Det går faktiskt att hitta ÄKTA bra, genuina, varor som är framställda för befolkningen själva, eller varför inte bara låta livet fortgå där vi besöker utan att vi tvunget skall ta med oss något annat hem än de möten och upplevelser vi upplever medan vi är där? Varför måste vi känna att vi måste "visa upp" att vi har besökt ett ställe för att verkligen känna att vi har besökt det i efterhand? När vi väl kommer hem så vill vi ju inte ha grunkan framme ändå utan den står där och har kostat ibland väldigt mycket mer än de pengar vi gav och det är på stor bekostnad av något helt annat än vi själva förstår!


Dvs, jag anklagar inte turistnäringen eller marknaden för att dylika fruktansvärda varor finns, eller för att det tillverkas turistjaffs eller annat. Jag idiotförklarar oss konsumenter som är bidragande orsak till att sådan handel ens existerar, dvs, vi "vanliga hyggliga" som sitter i våra stugor och beklagar oss för att sådant förekommer när det uppvisas i media, men fram till dess har vi själva medverkat till att det överhuvudtaget finns en efterfrågan. Varför kan vi aldrig tänka efter FÖRE?


Gahh, jag har definitivt PMS!

 
ANNONS
 
Ingen bild

Nadja

29 november 2009 12:30

Den är extremt äcklig, den typ stirrar på en.. Och bara tanken av att det har varit en krypande, seg, liten levande sak får mig att vilja trampa på den, så att den dör på riktigt och får vila i frid utan att behöva behålla hållningen alltid. Men det är annars väldigt fin, och det är häftigt med folk som vågar ha det som prydnad!

 
Gitte

Gitte

29 november 2009 13:03

vågar är nästan ett felaktigt ord som får det att vända sig i magtrakten på mig dotter, jag tror att vi får ha ett långt och ingående samtal om det här så att du förstår vad du själv säger. Häftigt? Inte ett dugg om du frågar mig... jag håller dock med om det första. Kanske skall vi ha en begravningsceremoni istället, men något som avhåller mig från att både slänga, elda eller begrava är att jag inte har en susning om vilka kemikalier man har använt vid konserveringen och vilka efterföljder det i sig kan få... därför får den stå tills det kommer något museum, eller what-ever som skriker att de vill ha den som dåligt exempel på vad turistnäring etc, har åsamkat vår natur. Eller något annat. Jag vågar inte göra mig av med den heller. Skulle den kunna inbringa något vid försäljning? Har ingen aning och därtill tänker jag inte heller testa just för att jag tycker att det är osmakligt med hantering av döda djurgrunkor.

http://bortbytingen.bloggplatsen.se

 
Gitte

Gitte

29 november 2009 13:07

Jag misstänker dessutom att det är straffbart att sälja grunkor som den här, kanske riskerar jag vedergällning i någon form bara av att visa upp den såhär. Men faktum är att det säkerligen finns massor av dylika turistminnen runt om i hemmen idag som inte har certifierats i enlighet med CITES: http://www.naturvardsverket.se/sv/Att-vara-ute-i-naturen/Du-djuren-och-vaxterna/Handel-med-hotade-djur-och-vaxter/

http://bortbytingen.bloggplatsen.se

 
Gitte

Gitte

29 november 2009 13:12

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31997R0338:SV:HTML

http://bortbytingen.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Nadja

29 november 2009 14:01

Men den är ju snygg annars, hallåååå!

 
Gitte

Gitte

29 november 2009 14:08

Jag gillar verkligen sköldpaddor, men de skall vara levande. Så hallåååa mig inte är du snäll, du låter som en fjortis ungefär... lite mer förväntar jag mig utav dig, reflektera inåt tack, jag vet att du kan!

http://bortbytingen.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Persil,ja

29 november 2009 18:10

Du kanske kan skänka den till något museum? Naturhistoriska? Då har den ju gjort nytta iallafall. Eller får göra nytta. Jag håller med om att det är obehagligt och hemskt och jag tycker att det är onödigt att bränna den. Då var det ju ritkigt meningslöst.

 
Gitte

Gitte

22 mars 2010 10:16

Har nu förhört mig mer om ursprung på sköldpaddan i varje fall, och den är från tiden kring mitten av 30-talet. Inte för att det gör den mer osmaklig. Den står kvar.

http://www.bortbytingen.bloggplatsen.se

 
Gitte

Gitte

22 mars 2010 10:17

Menar förstås mindre osmaklig.

http://www.bortbytingen.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gitte - Lördag 23 feb 16:56

  NI som hängde i min blogg "förr" dvs, när den var aktiv minns säkert att jag har ett stort antal vintage nibs eller stålspetsar till pennskaft från en gammal bokhandel som skulle byta ägare efter generationer i samma familj. De nya ägarna visade t...

Av Gitte - Fredag 22 feb 10:45

  Jag fick nyligen in ett litet ljuvligt parti knappar från en nerlagd gammal manufaktur i Dalarna. En hel del jättefina och ganska mycket färgglada bruksknappar. Men sen var det en stor del svarta och vita och grå och bruna knappar. Oftast har jag ...

Av Gitte - 5 juni 2018 12:29


  Den här sommaren fortsätter att vara galen. Fortsätter och fortsätter, ungefär som regnet förra året. Då var det tvärtom, det blev liksom aldrig sommar innan det var höst. Det blir så himla spännande att se fortsättningen men det är också lite l...

Av Gitte - 3 juni 2018 12:22


  VILKEN SOMMAR?? Asså, juni har knappt börjat och vi har haft mer än en månads högskommarvärme och det blir bara mer och mer och mer av varan. Det är inte väder för att sitta inne eller skriva blogginlägg men jag försöker ändå få jobbat undan änd...

Av Gitte - 29 maj 2018 16:27


  Jag borde verkligen jubla över årets sommarväder hittills. Kan vi ha sådan tur att det står sig hela sommaren och att den blir lång? Det är inte ens juni och redan nu ser det ut som om körsbären är på gång, så jag kan aldrig tänka mig att det sk...

Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2009 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Följ bloggen

Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Blogkeen
Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Bloglovin'

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se