Direktlänk till inlägg 21 oktober 2009

Att köpa present till nyfödd

Av Gitte - 21 oktober 2009 07:50

Är både roligt och svårt. Så står man där framför de absolut finaste näpnaste plaggen och smälter bort och öronen krullar sig när man tar i dem. Är de verkligen så smååå? Hm. Vilken storlek skall jag välja nu då? 50/56 växer de ju ur med en gång, det är ju inte roligt, eller hur?

Glad i hågen traskar man därifrån med storlek 62/68 cl, nöjd med köpet för nog har man hittat det finaste som butikerna har att uppbringa, och praktiskt och varmt eller bra, eller sött är det dessutom. Givetvis faller presenten i god jord, blir uppskattad och den är ju såå fin. Men man får ju stoppa undan den så länge för just nu är den aldeles för stor.


Sen går den första månaden eller två, och det börjar bli dags att ta fram de fina presentplaggen. Förmodligen har fler än en tänkt på samma sätt, och nu skall 50/56:orna bort och de lite större fram.


Men oj? Har säsongen svängt? Det är nog lite för varmt det där plagget, eller för kallt, och antingen för ljust eller för dovt i färgsättningen för nu när det är vår/sommar/höst-vinter så är det inte givet att det känns riktigt riktigt rätt just nu, hur fint det än är och så blir det absolut knappt eller lite använt och det går ofta på samma sätt med flera av de lite för stora kläderna man fick när bebben var ny. Och så får de springa iväg och köpa nytt i alla fall...


Hur många gånger har jag själv inte gjort just såhär? Att välja bort det småiga just för att de växer fort utan att tänka efter riktigt ordentligt? Och när jag startade min barnsecondhand så inser jag att jag absolut inte är ensam om att tänka såhär, för just storlekarna 62/68 växer med racerfart när det lämnas in, och går inte ut i lika stor utsträckning, eftersom man är rätt så tillgodosedd.

Många många plagg i den här storleken kommer in med tagsen, eller använda en enstaka gång, och många gånger har fler än en person tänkt just såhär. ("Det blev aldrig av att använda det", "det blev för kallt/varmt", "den skulle vi ha som finklänning men det var inga tillfällen just då när den passade" "Den fick vi av svärmor, det var inte riktigt min smak" är olika saker jag har hört om just den här storleken). Därför kallar jag ofta storleken 62/68 lite skämtsamt för "presentstorleken". Köpt med omsorg och kärlek, men det är tyvärr inte alltid det blir riktigt rätt. Det är nämligen inte alltid självklart enkelt att ge bort presenter till nyblivna föräldrar eller nyfödda barn.Jag föreslår att man tänker om lite när man väljer presentkläder till nyfödd; välj det som passar JUST nu och som är nytt NU och som matchar årstiden vi har JUST NU! (om inte kommande säsong kommit in förstås!).  


Väljer du större storlekar, så tänk på att om tre månader har det kommit något ännu sötare ut i butik som vore roligare att ha då än det som är sötast just nu; eftersom marknaden fungerar så idag. Dessutom har man ju redan sett just dessa kläderna på andra barn i ett par månader och det börjar kännas avlagt redan då.


Känns det fel att köpa rätt storlek för säsongen:

*välj presentkort istället, så får föräldrarna välja själva, en ytterst mycket större garanti för att grunkan kommer till väl användning!

*Har ni lite kontakt med släkt och vänner: är flera som skall ge den nyfödda något, så lägg ihop till ett presentkort istället! Eller kom överens om i vilken affär ni skall köpa presentkort ifrån, så kan alla själva välja om de skall lägga lite eller mycket, efter hur nära man står eller de ramar man har. (Väljer många samma affär, kan köpet bli något större och finare än man annars hade kunnat välja!)

Kanske blir just ert/era presentkort grunden för en riktigt riktigt bra och säker bilbarnstol eller annat som man verkligen behöver ett tillskott till istället, eller möjligheten att välja ut just det man har tittat på men insett att man inte har haft råd med. Så fråga vilken som är favoritaffären alternativt den bäst utrustade barnaffären i trakten, som har allt från kläder till vagnar. Det är oftast inte kläder som är största behovet utan en hoppgunga kanske är det man vill ha ett par månader senare. Behov kan vara väldigt svårförutsägbart och individuellt!


För inte vill vi väl köpa presenter som inte kommer till användning av olika skäl? (Babytiden är dessutom så dyr så föräldrar behöver ofta så många olika små tillskott de kan få!).


Vidare tycker förstås jag att mycket kan införskaffas begagnat, men tyvärr håller inte alla med. Men tänk på att det du köper nytt innehåller olika ämnen som lakar ur vid tvätt, så använd inte nya otvättade nya plagg till baby, är ytterligare ett råd på vägen från mig. Många biprodukter och miljögifter från textila produkter är fettlösliga, vilket innebär att de lagras i cellvävnaden och ansamlas där, utan att ex svettas eller pinkas ur under årens gång.

När ett plagg är tvättat så finns det inte stor skillnad på nytt och använt i sista ändan i alla fall, bortsett från att plagg som tvättats många gånger har lakat ur ännu mer på miljögifter och biprodukter.


Säkerhetsutrustning är väl det jag personligen tycker att man inte skall spara sig dum på, och då tänker jag ex på bilbarnstolar. Går att hitta bra och nyare begagnat, men glöm inte kika på datummärkningen, och fråga om den är krockad.

Producenter ger lite olika livslängder på bilbarnstolar mellan 5-10 år beroende på modell och märke; sist jag kollade gav vägverket rådet 6 år, men det skall jag förstås kolla upp närmare om det har ändrats innan jag påstår något sådant. Plast åldras och utvecklingen av krocksäkerhet går framåt, det kommer man inte ifrån!

Därför skulle jag nog hellre köpa en ERKÄNT TRAFIKSÄKERHETSMÄSSIGT BRA stol av nyare modell begagnad än en billig ny bilbarnstol, ärligt talat, om jag inte hade råd att köpa mig en dyrare bilbarnstol som är väl testad och framtagen under långsiktig krocksäkerhetsforskning. (Det innebär inte att jag tycker att stolen måste vara svensk eller avsedd främst för svenska marknaden!) 


Ps. Storlek 50/56 kommer inte in till mig i lika stor utsträckning. Jag tror det finns två skäl!

Dels har man inte så mycket i den storleken.

Vidare sparar man det antingen till nästa barn, eller så sparar man de riktigt små plaggen av nostalgiska skäl tills barnet blivit stor, eftersom man inte kan spara allt så väljer man oftast det småigaste och finaste av nostalgiska skäl. Men det är väl absolut ett gott skäl till att faktiskt välja det minsta om man ändå vill köpa en omtyckt present?  

 

En liten detalj till. Alla står i kö för att hjälpa de nyblivna med bebisen. Men tänker vi på att den bästa hjälpen man kan ge är att ex plocka på golvet, ta disken eller förse deras frys med många portioner mat, så de kan njuta lite extra av tiden med varandra och den lilla i början?
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gitte - Lördag 23 feb 16:56

  NI som hängde i min blogg "förr" dvs, när den var aktiv minns säkert att jag har ett stort antal vintage nibs eller stålspetsar till pennskaft från en gammal bokhandel som skulle byta ägare efter generationer i samma familj. De nya ägarna visade t...

Av Gitte - Fredag 22 feb 10:45

  Jag fick nyligen in ett litet ljuvligt parti knappar från en nerlagd gammal manufaktur i Dalarna. En hel del jättefina och ganska mycket färgglada bruksknappar. Men sen var det en stor del svarta och vita och grå och bruna knappar. Oftast har jag ...

Av Gitte - 5 juni 2018 12:29


  Den här sommaren fortsätter att vara galen. Fortsätter och fortsätter, ungefär som regnet förra året. Då var det tvärtom, det blev liksom aldrig sommar innan det var höst. Det blir så himla spännande att se fortsättningen men det är också lite l...

Av Gitte - 3 juni 2018 12:22


  VILKEN SOMMAR?? Asså, juni har knappt börjat och vi har haft mer än en månads högskommarvärme och det blir bara mer och mer och mer av varan. Det är inte väder för att sitta inne eller skriva blogginlägg men jag försöker ändå få jobbat undan änd...

Av Gitte - 29 maj 2018 16:27


  Jag borde verkligen jubla över årets sommarväder hittills. Kan vi ha sådan tur att det står sig hela sommaren och att den blir lång? Det är inte ens juni och redan nu ser det ut som om körsbären är på gång, så jag kan aldrig tänka mig att det sk...

Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Följ bloggen

Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Blogkeen
Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Bloglovin'

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se