Direktlänk till inlägg 28 september 2009

03,48, BLING! (och gamla barbiekataloger, nostalgi och sentimentalitets-varning!)

Av Gitte - 28 september 2009 05:03

03,48 slog jag upp ögonen i det bäcksvarta mörkret. Klarvaken. BLING!

Vände och vred mig en stund och tänkte somna om. Lyssnade på vinden utanför fönstret. Det blåser rejält här på västkusten, rakt in från havet. Kom på att jag nog fick springa upp på dass innan jag ens kunde föreställa mig att somna om. Så jag gick upp och tände ljuset och sen var det totalkört. Min arma hjärna spelade mig nog ett melatoninspratt, så jag kapitulerade och insåg slaget förlorat. Lika bra att gå upp och sätta på dagens första balja kaffe.


Då jag har sorterat ett halvt sekels garantibevis, kvitton, betalda räkningar, bilpapper etc, etc, etc, det senaste så hade jag även grävt fram dessa här i en hög:

  

Exclusive fashions by Mattel nr 1, 2 och 3. Alla 3 märkta 1963.

Tre små miniatyrhäften, japantryckta. Baksidan skriker ut: "Don´t accept imitations. Look for the Mattel identyfying wrist tag, attached to each GENUINE Barbie, Miss Barbie, Midge, Fashion Queen Barbie, Ken, Allen and Skipper doll."


  

Skipper/Allenbladet överst är en liten dubbelsidig folder. 1963, mattel. inc, printed in Japan.

Barbie & Ken, and barbies best friend Midge, märkt: 1962, by Kokusai Boeki Kaisha/LTD, Japan

Exclusive Fashions by Mattel, book 3, Märkt 1964, by Kokusai Boeki Kaisha

Saknar tyvärr book 1 och 2, för jag antar att även de finns.

Här någonstans måste Scooter ha dykt upp, eftersom hon inte finns med i böckerna på den övre bilden?


Här kommer den som är absolut slitnast men finast. Tyvärr fick jag inte till någon bild där jag hade vecklat ut hela, det är en låååång folder som viks ut i massa utvik och med foton på bägge sidor.

Barbie kommer till Sverige:

  

Brios barbiekatalog som jag har bytt till mig av Elof.

Kristianstads boktryckeri, tror att den är tryckt 1965 om jag tolkar sifforna rätt. Det här kan dock inte vara den allra tidigaste katalogen, då jag har för mig att hon kom hit ungefär två år tidigare. Men lite kul är det att det står på Ricky-sidan att "RICKY kommer ej till sverige förräns 1966". Så nu vet vi när han kom i varje fall! Glad

Häftet är väl bläddrat och slitet, har varit tejpat men på grund av ålder har tejpremsorna torkat ihop och ramlat av. Häftet är dock såå fint, trots slitage, och jag bläddrar och tittat så försiktigt jag bara kan. Suger i mig av alla bilder, framförallt från den här då den är väldigt informativ, försöker se alla beståndsdelar i alla uppsättningar som här har fått svenska namn:

Lyss så exotiskt:

Sommarmarknad

Barbie i hushållskola

Invitation till te

Gyllene aftontoalett

Tusen och en natt-dräkt

Paradkostym

Vinterulster

Tvådelad piratpyjamas

klädd för krocket


Asså, jag kan fortsätta hur länge som helst Skrattande Helt underbara vardagsnamn som samtidigt speglar sin samtid och som gör det lättillgängligt för svenska tonåringar den här tiden när det begav sig, att appellera in dockan i sin vardag. De gånger jag ser diskussioner ang barbie idag så är det oftast de internationella/originalnamnen som används. Undrar om någon skulle förstå vad jag menar om jag ex söker en stövel till "Ruskväder 949"?


Åh, jag blir som en liten flicka igen när jag ser bilderna. Det har en mycket hög nostalginivå för mig måste jag säga, då jag hade "oturen" att få "nöja" mig med ärvedockor som liten. Jo, en tnt-docka hade jag, måste varit köpt någonstans kring 1977-1978 någon gång och jag fick önska mig henne länge. Jag hade ju så mycket barbiegrejjer med mig redan när vi flyttade till Sverige, så det var liksom inte "nödvändigt" att köpa nytt till mig. Jag, en stackars arvegodsflicka som fick hålla mig till tåls med Midge och flintskalliga Barbie med paruker, ett par mesiga bubbelcuts och sånt tråkigt. (!!Förvånad). Idag skulle jag ge vad som helst för att återfå min barndoms barbieutrustning ärligt talat, och då skall det vara det här tidiga sortimentet, då det var just det jag hade "oturen" att få ärva.


Min kusin hade världens finaste dockor och saker till. Nya. Och moderna. Med jeans som hade utsvängda ben och sånt. När vi skulle leka (ibland vi två, ibland flera stycken, med olika framgång för hur länge leken kunde hålla) så la vi allt i en hög på golvet och valde i tur och ordning.

-Den dockan vill jag ha.

-Pax för den.

-Du hade den förra gången, det är min tur nu.

-Åkejdå men då skall jag ha skivspelaren.

Sådär höll vi på. Det var oftast de andras grunkor som valdes först. Mina fick ibland skrapas ihop i en hög, sånt som ingen kunde tänka sig att ha. När leken var klar så delade vi nogsamt tillbaka allas tillbehör och vi visste på minsta skon eller handväskan vem som var vems. Tror det kan vara där jag har grundlagt min känsla för solidaritet, för trots mina fula dockor och dockkläder fick jag alltid vara med. Och brudklänningarna var ibland till och med gillade, i varje fall i de perioder någon av dockorna hade träffat någon hon blev riktigt kär i, sist vi lekte. Vi kunde nämligen ibland hålla igång våra figurer och lekar och de fick så småningom ochså personligheter med tiden. Det blev nästan som ett "extra gäng" att hålla reda på, som vår tids dokusåpa ungefär. Lekarna kunde börja med en resumé av föregående avsnitt, ungefär. Jag tror till och med, när jag tänker efter, att jag skulle kunna resumera någon av långdragarna än idag, ärligt talat. Men jag tror att jag låter bli att göra det härOskyldig.


Tänk om jag då hade vetat att jag lekte med grunkor som skulle bli klenoder? En av dockorna var en gåva som förstaägarens far hade fått som Steward (eller var han Pilot? Blev osäker där) på SAS, och som reste "over there", och det var också han som plockade hem de första dockorna till ursprungsägarinnorna innan de började saluföras i danmark första gången. Sånt lekte jag med. Stackars mig. Eller hur?


Epilog: Kan förtälja att min bror och hans kamrater sprängde någon av dockorna i luften med en kinapuff eller två. En docka blev militärmålad, eftersom hon skulle följa med big-jim på skogskrigszon, och där var man tvungen att vara grön i ansiktet, eller camouflagemålad. Hon blev aldrig sig lik efter det. En docka slet jag benet av i ilska, vet jag. Min TNT-docka finns nog kvar, men resterande försvann en efter en, tills min mor fick nog och gav bort de sista resterna och framförallt min fräkniga MIDGE som faktiskt var favoritdocka nr 1. Den sörjer jag nog mer än alla andra, inte minst för alla roliga lektioner hon gav i sexualkunskap om inte annat.


För hallå. Vad trodde du att Barbie och hennes vänner ägnade sig åt på alla otaliga fester och dates, efter att de hade stängt sina jeansboutiquer och frisörsalonger? Skäms






 
 
Erika

Erika

28 september 2009 08:52

Vilka underbara kataloger och häften. =)

http://cherryvintage.bloggagratis.se

 
Pillepalle

Pillepalle

28 september 2009 13:23

Hej! Så morsomt med disse gamle kataloger! Tusen takk for koselig kommentar! Hilsen fra Pillepalle

http://www.pillepalles-verden.blogspot.com

 
Ingen bild

Caterine

28 september 2009 14:12

Vilken underbar läsning för en Barbiefrälst som mig.... Du kan konsten att försätta åtminstone mig i den aktuella tideseran.... (nåja, jag var ju lite före dig, närmare bestämt 10 år men ändå, det var ju Barbiedockor)

 
Gitte

Gitte

28 september 2009 14:21

När det gäller Barbie kommer jag nog aldrig att bli varken vuxen eller politisk korrekt (så länge det är de gamla dockorna, idag är hon inte vacker att se på längre...) Framför mig har jag två kartonger med dockor i, som jag sitter och sneglar på när jag inte har bättre för mig; en Skipper redhead stock no 0950 och en ljusbrun/mörkblond bubblecut (1962 enl kartong, men hon är märkt 1958, patended) och jag kan väl lätt säga att de ligger där inte i väntan på att det skall komma barn och hälsa på... ;) Detta är tyvärr dock inte några av mina, utan på ålderns mitt-någonstans, har jag börjat försöka hitta "mina" dockor igen, eller åtminstone liknande, är hårfärgen rätt så blir det bra.

http://www.bortbytingen.bloggplatsen.se

 
Gitte

Gitte

28 september 2009 14:21

Felstavat förstås; Patented.

http://www.bortbytingen.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Kusin Eija

28 september 2009 19:24

Jo, Barbielekarna minns jag, även att vi fick "låna" din brors modell större bilar att köra runt dem i. Tror bestämt att han hade en typ av militärjeep som jag var förtjust i.

 
Gitte

Gitte

28 september 2009 20:19

*asg* stämmer väl, sittande på flaket blev det bättre än en cab, åtminstone i brist på annat. Vill nog dra till minnes att även hans Big-Jimdockor råkade illa ut en och annan gång, när vi saknade en Ken eller två. (fast i smyg då; han hade blivit skogstokig om han visste att hans big-jim lekte med tjejjer ;). ).

http://www.bortbytingen.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gitte - 7 oktober 2022 08:44

    Jag ska börja med att berätta att jag roade mig med att lägga upp lite kuliga julkort på Tradera igår. Vespan hittar du här. Men de verkar rulla ganska fort. Jag la upp några fler varianter av dessa och julkort av Britt-Lis Erlandsson men ni...

Av Gitte - 5 oktober 2022 13:33


    Det låter helt otroligt men det är faktiskt sant. Du hittar den här.  Jag ska från början säga tydligt att det INTE är min förtjänst och att jag hoppas inte att det är uppfattas som ett "skrytinlägg" (jag föraktar självhävdelse och försöker ...

Av Gitte - 5 oktober 2022 11:15


Jag avslutade mitt telefonsamtal och gick ut för att ta ett bloss. Där satt dottern och drack kaffe i vår paviljong. Det är nu inte i sig någon märklig företeelse för hon bor i fastigheten bredvid så vi råkas ofta under paviljongen som vi inte packat...

Av Gitte - 4 oktober 2022 12:58


 Just nu tror jag att det händer massor av spännande och framförallt oroväckande saker gällande vår konsumtion och att vi mycket snart kommer att få se mycket avgörande effekter av både de senaste och de kommande veckorna.  Stora fördelar är väl i...

Av Gitte - 3 oktober 2022 10:57


    Gick och la mig igår med massa goda intentioner. Nu skulle jag minsann bli bättre på att tänka positivt även om världen ramlar runtomkring. Ja, du har nog förstått att jag är en sån som läser nyheter flera gånger om dagen med stor förfäran o...

Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25
26
27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Skapa flashcards