Alla inlägg under juli 2009

Av Gitte - 22 juli 2009 11:24

Igår var det knappar, knappar och åter knappar. Sent om kvällen var jag äntligen klar för att lägga ut 127 knappauktioner på tradera. Har packat en stor lot till som är klar för upplägg, nu när jag ändå skulle ägna flera hela dagar åt knappar. Lådorna med resterande åker till lokalen och sedan ser jag inte mer av dem på ett bra tag. Sådär gör jag ofta, koncentrerar olika dagar åt olika ting och sedan glöms de bort. Ett bra exempel är tapeter, för någon månad sedan höll jag på med dem hela dagarna en vecka eller två och sen glömmer jag nästan av att jag har dem.


I lokalen började vi tapetsera på den ena blå plattan. Vi valde en av mina favoriter; en tapet som inte ser mycket ut för världen på rulle, men väl uppe så är den så makalöst läcker att den tar andan ur en. Vi gjorde bara ena väggen, till i eftermiddag skall jag ha bestämt om jag skall ta en likadantapet på mötande vägg, välja en annan eller kanske göra en lapptapetvägg. Vi får se hur det blir. Får testa mig fram lite; blir det fel är det inte världens undergång, det är ju bara att ta ner dem och göra om.


För att återgå till knappar, måste ju visa några exempel. Den som är intresserad och vill se fler kan kika bland mina auktioner på tradera; under nicket Tigerironlady. Men ett urval måste jag ju lägga upp här, inte minst för min egen skull:

Knappen ovan lade jag inte ut igår, eftersom bilden absolut inte gör den rättvisa. Det här är en mycket stor knapp, med ett mönster som får mig att associera till solen. Eller en solros. Den är 3,7 cm i diameter. Skall försöka ta en bättre bild och lägga upp den med.


 

Den här knappen får mig att tänka på gammaldags halstabletter med citronsmak. Vill genast stoppa dem i mun; men motstår då jag inte tror att de smakar som de ser ut....


 

turkost i olika nyanser finns det hur många varianter som helst. Jag anar att modefärger då en stor andel knappar köptes in var turkost och champagnefärgat. Det finns nämligen ganska många i olika kulörer av de två färgerna.

 

Extra roligt var att många lådor var datummärkta för när de kom in. Den här snäckan (en stor snäckskalsknapp, det framgår inte riktigt av bilden) var datummärkt 1948.

I det här lagret var alla knappar 40-60-tal.


Rött och rosa förekom ochså flitigt. För att inte tala om svart förstås. Vet inte hur många olika svarta damknappar med olika mönster och i olika former det fanns. Men dem lät jag ligga till en annan dag. Så småningom när jag kommit lite i ordning och går och har tråkigt i min affär skall jag baske mig göra en svart knapp-kavalkad. Svarta knappar är ett ämne som nästintill förtjänar en egen avhandling, ärligt talat.  

ANNONS
Av Gitte - 21 juli 2009 14:16

*phu*. Nu är jag helt tosig i rutan och yr och vind och sned hela jag. Började ju gå igenom knappar för några dagar sedan, och det var nästan 500 knappvarianter som skulle gås igenom. När jag ändå höll på så gjorde jag en iordning en laddning som skall ut på tradera.


Återigen, jag börjar med stor frenesi, allt verkar vara en baggis och bara kul. Jamen, i vanliga fall lägger jag upp sådär en 20-30 knappar på tradera åt gången, men den här gången tänkte jag lägga upp en av varje variant som jag själv tycker är kul och som finns i tillräckligt antal.

Jag började koncentrerat och planerat. Sort för sort. Antal sorterades ut, de mättes och packades i påsar och vägdes och jag skrev anteckningar. Sen började knapparna bli lätt likadana med små avvikelser, så jag hoppade över de jag inte tyckte utmärkte sig på något sätt. Sen började samma färger återkomma i olika utföranden. Så jag hoppade över lite till. Och sedan ville första lådan aldrig ta slut. Men jag gjorde det. Knapp efter knapp efter knapp, alla med olika avvikelser, former och storlekar fladdrade förbi. Tog några pauser mellan varven, försökte komma hemifrån eller till affären så inte den står helt still. Sedan blev det motigt att sätta sig. Jag vet ju att när jag väl sätter mig försvinner ett par timmar ut i intet och mitt medvetandet blir fullständigt här och nu. Att ljuset utanför ändrar intensitet från klar himmel, eller nåja, för all del, grå himmel har det varit en del dessa dagar, till mörker bekommer mig först när jag landar i verkligheten igen.

Sen tog verkligen den första flyttkartongen slut. Och. Det. Var. BARA. Att. Börja. På NÄSTA.


Medger. Jag sorterade bort mer än halva kartongen redan inledningsvis. Nej, inte den, inte den, inte den, den var fin men inte den heller, och jag tror att jag har sett hur många gråa och fantastiskt vackra svarta knappvarianter som helst. Jovisst, den var fin, men den liknar den jag la upp på listan igår, inte den men den och och den och den och den och den.


Satt till 02 inatt innan jag släppte. Råkade sova lite för länge idag, men satte igång direkt vid 10-snåret när jag vaknade igen. Och NU är jag färdig. Med att gå igenom knapparna altså.

130 varianter kommer upp på tradera i dagarna om du vill se lite knappvarianter. Dvs, om jag nu kommer så långt att jag börjar redigera bilder och lägga upp på powern, för just nu känns skallen ärligt talat lite mör. Men en sak är säker. Jag behöver inte skämmas för knapphörnan som kommer att stå klar om några veckor när lokalen är färdigrenoverad. Ser fram emot detta!


I det här partiet är alla knappar från 40-50 och 60-talet. Om några veckor när min knappsönderkokta hjärna har återhämtat sig så kommer jag att kunna njuta riktigt ordentligt utav dem. Har en fundering på om jag skulle ta och göra en knappärm med alla varianter jag har/har haft (har sparat en knapp av varje som gått igenom mig) med uppgifter om mått och den historik jag har kunnat hitta på lådor etc.

Det här partiet som jag gick igenom nu var riktigt roligt för några varianter är datummärkta när varianten kom.


ANNONS
Av Gitte - 20 juli 2009 11:49

La upp en presentationsbild. *pekar ut mot kanten*. Såhär ser jag altså ut.

En lagom tant i sin bästa ålder. *skratt*.


Jag är ju inte sådär väldigt flitig framför kameran, så bilden är snodd från Vänsterpartiet Varbergs hemsida. Hanna Larsson, som stod bakom kameran förlåter mig hoppas jag!


Vänsterpartist? Javisst! Hela jag faktiskt! Kan lika gärna stå för det en gång för alla, så är det gjort. Försöker dock att inte agitera varken irl eller här på min blogg. Men med den inställning jag har till människor, konsumtion, samhälle, natur och orättvisa, så finns det ärligt talat inget annat parti att välja på som uppfyller kraven på de ställningstaganden jag gör i min vardag. Jag valde att stå utanför partipolitiken väldigt länge, och vägrade "välja parti" eftersom inget parti motsvarar mina förväntningar tillräckligt väl. Sedan kom "good-enough-level-begreppet" in i mitt liv och min tankegång och sedan gjorde jag att val till sist. Med lätt övertalning av Kenneth Svenring som var varbergs ordförande på den tiden förstås. Tänk vilken märklig makt gamla barndoms och ungdomskamrater har över en ändå... *skrattar högt igen*. Har inte ångrat mig en minut.


Det gick till såhär, att jag hade sett en urbota korkad insändare i vår lokaltining undertecknad Hr Svenring. Och jag blev fullständigt rabiat, letade upp vederbörandes partis hemsida och där fanns hans mailadress. Skrev ett riktigt ilsket inlägg till honom som svar på insändaren; det fanns liksom inte i min tankevärld att vänsterpartiet hade kunnat uttala den detaljen som uppenbarligen var viktig för mig just då; kommer inte ihåg vad det var nu i efterhand. Och jag bokstaverade innantill och argumenterade länge och väl om varför jag hade reagerat så starkt som jag hade gjort på hans insändare. Fick ett trevligt svar tillbaka, med förklaring men också med ett tillägg "tack för att du förklarade hur du såg på det. Jag hade inte sett det ur det perspektivet". och ett "måste bara fråga; är du den Gitte, som jag kände som ung?" Jodå, karlskrället hade gått och bytt efternamn, därav visste jag det inte på förhand. Vi fortsatte vårt meningsutbyte ett tag och sedan blev ett och ett tre, Gitte organiserade sig under ett parti. Så kan det gå. Så vad ni än gör, svara aldrig på en insändare, man vet inte i förväg vad det kan tänkas föra med sig.


Och oj, jisses. På en och samma gång outade jag mig två gånger. Både med bild och partitillhörighet! Det var ju inte riktigt planerat förstås. Men okej, såhär ser den nakna sanningen ut. (Oh, nej, jag lovar, jag tänker inte komplettera med en nudistbild också; ni får mitt HEDERSORD!).

Av Gitte - 20 juli 2009 10:54

Började starkt med att sortera knappar förstås. Några timmar eller så. Tills mina ögon gick i kors. Eller sortera och sortera, sitta med ett skjutmått och mäta de olika sorterna, se efter vilka varianter som finns i "lagom" uppsättning, och som enligt min bedömning är användbar. Det är stor skilland på att köpa upp från ex en syfabrik där det är mängder av varje sort kvar, och askar från en affär där det tunnats ut på olika varianter under decenniernas gång. 


Sedan åkte vi en sväng till Långås marknad. Jag hoppas inte att söndagseftermiddagen var signifikant för gårdagen också, för det var aldeles för lite folk. Fritt och space mellan alla knallar och många hade nog redan gett upp och åkt hem för det var luckor överallt. Regnet ställde nog till det för marknadsknallarna, trist nog.


Nåja.

När vi hade klivit omkring på marknaden en stund så gick vi bort till affären. Wanja och Leo från Wanjas Vardagsrum kom till lokalen på en fika frampå kvällen och vi landade på våra rumpor och snackade bort några timmar. Alltid lika trevligt! Måste medge att det inte blev så mycket gjort denna dag. Vi är lite småmatta nu ärligt talat och det är svårt att hålla ångan uppe.


Apropå Wanjas Vardagsrum: om ni finns ni i närheten av El Stockholmos, så kan jag bara varmt rekommendera ett besök där, inte för att jag har varit där, utan för att de är så jäkla trevliga att ha att göra med. Måste själv få tummen ur och åka upp en sväng till dem för att få se deras butik IRL. De är kvar härnere en vecka till, och vi har ev planerat en loppissväng på lördag. Försöker motivera Wanja att blogga, jag kan på förhand lova att hon skulle ha mycket att tillföra oss retroiter om hon bara satte igång. (Kanske skall tillägga att Wanja har ett urval av mina tapeter i butiken om ni vill se några varianter irl).

Av Gitte - 18 juli 2009 19:10

Jag trodde att jag hade fina knappar. Tills för en halvtimma sedan. Gaaah! Jisses vilka fina knappar jag har tittat på nu. Är bara i halvlek, har gått igenom en av lådorna. Men ujj.... vilka knappar. Finns massvis av knappar som överstiger min vildaste fantasi på hur fina knappar kan vara.


Ett mysterium har lösts för mig. Har insett att ett knappmaterial som jag har undrat över, de känns inte som vanliga plastknappar. Det är förstås ALABASTERKNAPPAR!


Men vad tusan är "äkta nötstensknappar" för något??

Av Gitte - 18 juli 2009 17:38

Det här är en fråga som upprepas hos oss ofta, om vi bägge är lediga från uppdrag och jobb.

Idag var jag snabbast. Det ger plustpoäng! Det betyder att man har tänkt och att man har något i bakhuvudet och rätt så ofta innefattar det att man har planerat in den andra av oss i tanken också...

-Vad har du för plan idag? Frågade jag därför kvick som en vessla innan vi knappt ens hade sagt go´morro´n. Risken hade annars varit att han hade hunnit börja tänka och planera och komma fram till vad som behöver göras idag.


Sambon stod yrvaken framför kylskåpet och hade just hällt upp en kopp svart kaffe i en kopp som han tänkte dränka med mjölk tills den fick sådär lagom kaffe-mjölk-färg.

Jag visste redan då att jag hade förekommit honom och att han inte hade tänkt så långt in på dagen ännu. Jag hade förstås en baktanke.

-Nja, svarade han. Så långt har jag inte tänk ännu. Hade du en tanke, eller hur ser din plan ut idag?

-Jag skulle behöva åka och hämta lite knappar. Fick ett tips om ett lager igår och om vi inte har annat för oss, så åker jag gärna och hämtar upp dem.

-Njae, det är väl målningen vi har planerat?

-Det får vi skjuta på ett par dagar i så fall.

-Behöver du fler knappar egentligen? Tja, sambons fråga var befogad.

-Nej. Det gör jag inte.

-Varför skall du köpa fler knappar då?

-Tja, jag vill och jag kan öka min knapphörna i så fall när det blir klart. Kanske finns det lite varianter jag inte har i det här lagret om jag har tur.

-Jaja, du gör som du vill.

-Hm.

-Ja?

-Det regnar visst.

-Jaha?

-Mycket till och med.

-Jaha.

-Jättemycket. Och det åskar. Och de stora barnens far hämtar de stora och tar med sig lilleman till Wings & Wheels.

-Vill du att jag skall köra?

-Åh, jatack, vad snäll du är.... Här skrattar jag, för visst var det min avsikt hela tiden. Jag och hitta i nya städer, det går inte riktigt ihop ärligt talat. Mitt lokalsinne är inte det bästa, vägbeskrivningar är ännu värre. Vi åkte vid 11 och kom hem för en liten stund sedan. Med ett par stooora flyttkartonger fyllda med knapplådor från en gammal affär som är nedlagd sedan länge.


Gissa vad jag skall göra ikväll?

Av Gitte - 17 juli 2009 08:33

Igårkväll var vi och gjorde lite finlir i mellandelen, snart dags att börja på det större utrymmet. *suck*. Det går snabbt i början, men såhär i halvlek, så känns det VÄLDIGT motigt, och inte blir det mycket gjort när sambon jobbar förmiddagspass och har bilen större delen av dagen. Men framåt kvällskvisten kom vi i varje fall iväg.


När vi var på väg att röja för avslut så kom ägarna till lokalen in en sväng. Jag har inte berättat om dem, men jag har världens mysigaste hyresvärdar, Anders och Niklas. Alltid lika glada, alltid lika leenden och trevliga och vi har mycket att samtala om. De kikar oftast in en liten sväng mellan varven och säger hej. Igår sträckte de fram ett långt strå med helt nyplockade solvarma smultron.

-Dem har vi plockat till dig!


Jag blev aldeles varm och glad hela jag. Och goda var de! Sambon hade varit snäll, så han fick vara med och dela på dem förstås =)!

Av Gitte - 16 juli 2009 11:05

Den här veckan går till min världshistoria som den snabbaste tror jag. Mentalt är det fortfarande måndag för mig. Målningen har inte avancerat lika snabbt som förra veckan, det fick bli lite stillestånd igår då vi var iväg och firade sambons mamma på sin sextioårsdag. Det var trevligt.


Vi drog vinnaren i måndags och såhär såg det ut:

 

Det var sönerna som stod för pysslandet av det hela.

 

Rassel, rassel, många lapper blev det!


Vinnaren blev:

 

Se Evis urfina blogg:

Ett måste för oss som gillar textilt hantverk och vintage! La den genast till mina favoriter.


Evis valde knappar och jag har blandat och skickat den här loten:

 

Halkade med några symönster.

Jag hoppas att den blir till pass och kommer till nytta och blir uppskattad. Den är skickad och borde vara framme hos Evis idag.

Välbekommen!


Vaxduken blev således kvar. Den sista biten av den varianten.Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2009 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Följ bloggen

Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Blogkeen
Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Bloglovin'

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se