Direktlänk till inlägg 28 maj 2009

Utanförskap har många ansikten.

Av Gitte - 28 maj 2009 15:35

Utanförskap, eller avvikandeteori är något som intresserar mig. Skulle nog kunna skriva hur mycket som helst om det ärligt talat. Det som dock skrämmer mig är att det oftast är omgivningen och miljön som håller sig inom de olika normerna som skapar utanförskap och avvikelse, men det är individen som ställs utanför som drabbas. Ibland undrar jag om det här är något man reflekterar över egentligen? Att man själv medverkat till detta i större utsträckning än vi egentligen tror?


Här sitter vi och kika och förfärarar oss över program som Rent hus, och tänker något i stil med; "hur folk egentligen kan leva så" (nåja, det var en retorisk glidning med sanningen, jag förfärarar mig faktiskt inte, men programmet är så intressant att det får vara ett helt annat eget ämne), och pratar om ett vi och ett dom och förstår inte att det är just definitionen av "vi och dom" som skapar avvikare.

Finns det inget "vi" och inget "dom," utan bara ett "vi" så är ingen utanför, eller hur? Men någonting hos oss människor appellerar till att vi behöver skaffa en egen tillhörighet och något att identifiera oss med, så därför blir det bekvämt att förhålla oss till alla andra som inte kan identifieras i samma termer med ett "dom".


Det som händer just nu i samhället är dock gräsligt. Fler och fler personer med sjukdomar och funktionshinder ställs utanför rimlig försörjning när försäkringskassan och riksförsäkringsverket snärjer åt regelverket och ifrågasätter om läkare som bedömer folk som sjuka verkligen har kapaciteten att bedöma om de verkligen är så sjuka att de inte kan arbeta och stå till arbetsmarknadens förfogande, och de enda läkarna som kan bedöma det här är försäkringskassans egna granskande medicinska experter. Altså är det läkare som bedömer om andra läkare har tillräcklig kapacitet för att bedöma sin patient. Hm. Ärligt talat, det får mig att undra om vi inte har lite för många läkare i landet, eller om det är så att man kan fuska sig igenom en läkarutbildning på något sätt? 


Jag tror personligen att det här kommer att bli mycket mycket dyrt att ställa människor utanför sociala trygghetssystem: sett ur ett kommande samhällsekonomiskt perspektiv. Det är ALLTID en annan budget, eller flera som drabbas på sikt. Och till syvende och sist, hur vi än har delat ur påsen, så är det ändå skattemedel det handlar om till.


Är det någon som verkligen tror på djupet att det blir billigare i längden att tvinga ut människor på arbetsmarknaden som har smärtor eller psykiska svårigheter sedan tidigare för att kanske misslyckas igen, och därmed kanske till och med förvärra sina skador eller sin problematik? Hur sjuk skall man egentligen behöva bli innan man betraktas som för sjuk i sverige, för att vara kapabel att kunna ta ett arbete om vi försöker tänka i rimlighetsterm?


Det är ju skönt att vi bor i en välfärdsstat, eller hur? *ironi*. Det allra värsta är att det är hyggligt vanligt folk som fick precis som de bad om när de gick till valurnan sist, alliansen var ju väldigt tydliga med sin politik trots allt.

 
ANNONS
 
lastbilstanten

lastbilstanten

29 maj 2009 16:38

Visst är systemet "lustigt". Bekanta till mig lider av lätt hjärtfel och utbrändhet. Dom får INTE vara hemma med sjukpeng, trots att läkare ger dem intyg. Jag har hur mycket utbildning (med bra betyg) som helst och är kärnfrisk... får jag något jobb??? Nix.... Var finns rättvisan???

http://www.lastbilstanten.bloggagratis.se

 
Gitte

Gitte

29 maj 2009 18:34

Rättvisa? Är det inte när de som har får mer och de som inget har förlorar även det lilla?
Nu går vi snart inför en ny valperiod. Jag hoppas att många många mångar har mött anförvanter som drabbats, så kanske man inte låter sig förföras av begrepp som att alla skall ut i arbete, mer resurser till skola och polis. (För, hur gick det?).

http://www.bortbytingen.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gitte - Lördag 23 feb 16:56

  NI som hängde i min blogg "förr" dvs, när den var aktiv minns säkert att jag har ett stort antal vintage nibs eller stålspetsar till pennskaft från en gammal bokhandel som skulle byta ägare efter generationer i samma familj. De nya ägarna visade t...

Av Gitte - Fredag 22 feb 10:45

  Jag fick nyligen in ett litet ljuvligt parti knappar från en nerlagd gammal manufaktur i Dalarna. En hel del jättefina och ganska mycket färgglada bruksknappar. Men sen var det en stor del svarta och vita och grå och bruna knappar. Oftast har jag ...

Av Gitte - 5 juni 2018 12:29


  Den här sommaren fortsätter att vara galen. Fortsätter och fortsätter, ungefär som regnet förra året. Då var det tvärtom, det blev liksom aldrig sommar innan det var höst. Det blir så himla spännande att se fortsättningen men det är också lite l...

Av Gitte - 3 juni 2018 12:22


  VILKEN SOMMAR?? Asså, juni har knappt börjat och vi har haft mer än en månads högskommarvärme och det blir bara mer och mer och mer av varan. Det är inte väder för att sitta inne eller skriva blogginlägg men jag försöker ändå få jobbat undan änd...

Av Gitte - 29 maj 2018 16:27


  Jag borde verkligen jubla över årets sommarväder hittills. Kan vi ha sådan tur att det står sig hela sommaren och att den blir lång? Det är inte ens juni och redan nu ser det ut som om körsbären är på gång, så jag kan aldrig tänka mig att det sk...

Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Följ bloggen

Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Blogkeen
Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Bloglovin'

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se