Direktlänk till inlägg 27 maj 2009

Dagens fyrkantiga "hippieföräldrar" förvånar mig!

Av Gitte - 27 maj 2009 19:47

Måste bara skriva av mig lite sådär apropå 1979, fast tio år tidigare...Har nu läst runt lite, och sökt på begrepp som ex bohem och hippie. Vad jag inte begriper. När blev det bohemaktigt och hippieaktigt att vara urpräktig, göra allt enligt klockan, och engagera sig i barnuppfostrans olika måsten/och fördömmanden: och dessutom förkasta alla som inte har kommit fram till samma slutsatser och måsten som man har kommit fram till själv?


När jag var ung -en tants memoarer kanske jag skulle kalla det här- så var någon som anammade bohemlivssätt och hippiestylen lite "lös" och mindre "präktig" och "fördömande" dvs, om det inte gälle fred och krig och sånt där. Det var begrepp som solidaritet, att inte göra det förväntade, protestera mot etablissimanget, idealism och sådana där mossiga saker som gällde. Peace, love and understanding, och 6 dagars arbetsdag samtidigt som man odlade vetegräs och målade banderoller som skulle visas upp på barrikaden. Man ville förändra något. Man trodde på något. Ett högre mål än det individuella. Det var kollektivet som gällde, såväl i miljöfrågor, medmänskliga rättigheter och andra engagemang. Hur fanken folk valde att bära sina barn, låta dem sova eller var eller hur länge eller på vilken tid på dygnet, äta på tumme eller ej var liksom petitesser i det stora sammanhanget, och de flesta överlevde trots allt sin barndom med alla brister och fel.


Ursäkta mig, men många av dem jag uppfattar kallar sig radikala eller hippie idag verkar vara just det som min mammas generation hippies invände emot, präktfior som lägger värderingar i hur andra väljer att leva sitt liv. Och vars enda budskap är just hur man går tillväga för att fostra ett barn, vad de skall äta och sånt: som om världen var fyrkantig och som om ens barn vore ett unikum och som om deras värld går under om de inte får allt i rätt ordning och på rätt sätt och i enlighet med den senaste rådande uppfostringsmasshysterin.


Man blir inte hippie för att man klär sig i sjuttiotalskläder liksom. Hippien bor på insidan och INGENANNANSTANS. Fördomspellarna, Präktfiorna och Svenssonmaneren, det var ju dem man ville betacka sig för? Och nu verkar det vara precis det här dagens hippiemänniskor står för?


Eller blev sextiosjuttiotalsgrejjen bara den nya modevågen och vet man egentligen vad det är man väljer att stå för, eller signalera som fasad?


Och jo, jag klarar mothugg. Är man som jag uppväxt i köpenhamn under slutet av sextiotalet och en bra bit på sjuttiotalet så nog tusan har man mött hippievågen. Där var det baske mig ingen, oavsett ålder som kom undan politiken.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Persil,ja

27 maj 2009 21:17

Men kallar de sig hippies då??? Eller är de bara hippie till looken. Det är ju mycket mode i hippiestilen idag. De du spanat på kallar de sig hippies??? Konstigt i såfall. Mina barn tycker jag är en hippie. Det tar jag som en komplimang!

 
Nadja- Tokiga familjen

Nadja- Tokiga familjen

27 maj 2009 21:19

Det är många pekpinnar som far runt, runt omkring... Men jag har inte märkt någon större skilnad på sjalbarnsforum(där jag hänger ibland) eller på bvc där en 50+ tant håller låda.

Överallt dessa pekpinnar om rutiner, rutiner och åter rutiner så att varenda minut är inrutad. TYvär kommer vårat barn att få växa upp utan dessa sina första år, för att vi är spontana människor utan rutiner. Jag skulle dö av tristess om jag inte fick vara spontan!

http://tokiga-familjen.blogspot.com

 
Ingen bild

Persil,ja

27 maj 2009 21:23

Lämnade precis en kommentar i Vojakala inlägget ifall du inte märker när du har direktpublicering.

 
Ingen bild

LillaMy

28 maj 2009 13:44

Dagens hippies har nog inte så mycket politik i tankarna men jag kan ju ha fel,den här gången också;).Tack för ditt inlägg om Pialampan.Jag har vetat att det är en sån jag har men inte en aning om att de är värda så mycket.Min man har velat slänga den i många år,men jag är stark i min övertygelse så jag har kämpat hårt för att behålla den ;)..hihi.Intressant blogg du har med många fina tankar.Ha en skön dag.

 
Gitte

Gitte

28 maj 2009 16:07

Jodå, jag googlade just på bloggar efter begreppen hippie och bohem. Jag hade en tanke som jag dock fick släppa eftersom jag inte alls kunde förstå vad man lägger för värdering i begreppen idag. Men jag återkommer nog till det.

För faktum är att det här med politik eller rättare sagt att de flesta värjer sig för politik med alla medel är ett väldigt intressant ämne. Efter oljekrisen så väcktes protester och medvetenhet, liksom vietnam och studentupproret och så vidare och det var ur sådant här hela hippierörelsen växte fram. Man markerade sin ståndpunkt och vem man var, medvetenhet och fri sex och hela modevitten följde med. Idag verkar det som att man har anammat hela paketet - på utsidan. Men själva grundtanken, grundreaktioner och liknande vart tog det vägen? Vi är inne i en av de svåraste och värst accelererande ekonomiska kristiderna människan har upplevt. Men vi fortsätter köpa mjölk, ta bilen och göra allt som om inget händer? Vaddå? Politik har väl inget med det att göra, så länge vi bara ammar tillräckligt länge? Nu var jag lite ironisk igen, menar inget illa.

http://www.bortbytingen.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gitte - Lördag 23 feb 16:56

  NI som hängde i min blogg "förr" dvs, när den var aktiv minns säkert att jag har ett stort antal vintage nibs eller stålspetsar till pennskaft från en gammal bokhandel som skulle byta ägare efter generationer i samma familj. De nya ägarna visade t...

Av Gitte - Fredag 22 feb 10:45

  Jag fick nyligen in ett litet ljuvligt parti knappar från en nerlagd gammal manufaktur i Dalarna. En hel del jättefina och ganska mycket färgglada bruksknappar. Men sen var det en stor del svarta och vita och grå och bruna knappar. Oftast har jag ...

Av Gitte - 5 juni 2018 12:29


  Den här sommaren fortsätter att vara galen. Fortsätter och fortsätter, ungefär som regnet förra året. Då var det tvärtom, det blev liksom aldrig sommar innan det var höst. Det blir så himla spännande att se fortsättningen men det är också lite l...

Av Gitte - 3 juni 2018 12:22


  VILKEN SOMMAR?? Asså, juni har knappt börjat och vi har haft mer än en månads högskommarvärme och det blir bara mer och mer och mer av varan. Det är inte väder för att sitta inne eller skriva blogginlägg men jag försöker ändå få jobbat undan änd...

Av Gitte - 29 maj 2018 16:27


  Jag borde verkligen jubla över årets sommarväder hittills. Kan vi ha sådan tur att det står sig hela sommaren och att den blir lång? Det är inte ens juni och redan nu ser det ut som om körsbären är på gång, så jag kan aldrig tänka mig att det sk...

Presentation

Translate

Mina tapeter

Facebook

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Följ bloggen

Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Blogkeen
Följ Gittes knappar, tapeter och ting med Bloglovin'

barnebys

Barnebys Blogglista

Vintageguiden

SecondhandGuide.se

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Långåsbloggkartan.se!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se